Sbírka materiálu pro oblasti postižené povodní

Sbírka materiálu pro oblasti postižené povodní

Od úterý 17. do pátku 20. září vyhlásilo Město Lanškroun ve spolupráci s Českým červeným křížem sbírku materiální pomoci na pomoc lidem postiženým povodněmi.

Lidé mohli darované věci nosit do vestibulu radnice, přicházeli jednotlivci i zástupci firem. Příchozí byli opravdu štědří, takže část sbírky mohla být odvezena už 19. září.

Potřebná byla hlavně košťata, lopaty, smetáčky s lopatkou, pracovní rukavice, rukavice jednorázové na úklid, kbelíky, hadry na podlahy, utěrky na úklid, mycí prostředky – jar, dezinfekční a čisticí prostředky, savo, tekutý písek, prášek na praní, velké pytle na odpadky. Hygienické potřeby: zubní pasty a kartáčky, hygienické prostředky – šampóny, mýdla, sprchové gely, dětské pleny, dámské hygienické vložky, holicí potřeby, hřebeny, vlhčené ubrousky, papírové kapesníky, ručníky. Dále také power banky, zdravotní materiál – náplasti, obvazy a dezinfekce.

Během pátku vyvstala potřeba přímotopů, stavebních koleček a holínek. Reakce veřejnosti byla okamžitá. Dle sdělení referenta krizového řízení MÚ Jana Šťastného většina sbírky putovala do Bělé pod Pradědem, kde využijí část a přebytečné zásoby předrozdělí do jiných zasažených obcí v okolí. Menší část putuje společně s hasiči z Horního Třešňovce do obce Velké Karlovice.

Všem, kteří přispěli do sbírky pro oblasti postižené povodní, patří velké poděkování.

Marie Hrynečková