Páteční městské slavnosti se ruší, sobotní budou v L´Artu. Pochod bude (aktualizováno)

I přes varování meteorologů se Kopa uskuteční

Lanškrounská kopa se o víkendu uskuteční. Vedoucí dálkového pochodu Jiří Krejča na webu KČT Lanškroun uvedl: „Po důkladném zvážení jsme se rozhodli, navzdory nepřízni počasí, tradiční pochod Lanškrounská KOPA uspořádat, tedy nerušit. Ke zrušení pochodu došlo v celé jeho historii pouze jednou a to v roce 2020 z důvodu pandemie Covid 19. Nepříznivé počasí dosud nikdy nebylo důvodem k jeho nekonání, naopak to chápeme jako výzvu k překonání sebe sama. Jsem přesvědčen, že skalní příznivci by nám to jistě neodpustili!“ Registrace k pochodu a výdej diplomů jsou přesunuty do přízemí Gymnázia. Pohádkový les bude výjimečně umístěn na terase restaurace Obora. Úplně zrušen je kvůli nepřízni počasí Kopa běh.

Z rozhodnutí vedení města se uskuteční i městské slavnosti. Ve čtvrtek odpoledne na náměstí probíhá stavba podia. Ředitelka kulturního centra Markéta Staňková na městském webu uvedla, že ke zrušení produkce a částečnému přesunu programu do L´Artu by došlo pouze v případě extrémních podmínek.

Ústřední povodňová komise ve čtvrtek vyzvala ke zvážení zrušení víkendových akcí a pokračování v preventivních přípravách na hrozící záplavy. Lidé by podle doporučení neměli od pátečního večera chodit do lesů a parků. Kvůli větru a podmáčenému terénu v nich hrozí vývraty stromů a sesuvy půdy. Meteorologové už ve středu vydali nejvyšší stupeň varování před vydatnými srážkami a povodněmi pro východní část republiky, včetně celého Pardubického kraje.

Zrušeno nebo přesunuto bylo několik akcí po celém Česku. Například 40. ročník Znojemského historického vinobraní, festival Jičín - město pohádky nebo kulturní program k Havlíčkobrodskému půlmaratonu.

Matěj Brýdl

 

AKTUALIZACE V PÁTEK V 11:30
V pátek dopoledne město Lanškroun na svém facebooku uvedlo, že většina účinkujících ruší svou účast na městských slavnostech a do Lanškrouna nepřijede. Město chystá tiskovou zprávu, ve které oznámí další informace k plánovaným městským slavnostem.


AKTUALIZACE V PÁTEK ve 14:30
Radnice vydala zprávu, ve kterém informuje o zrušení pátečního programu slavností. Sobotní program se přesouvá do L´Artu.
Program sobotních městských slavnosti:
13.00 Divadlo Kufr: Tančíček Adušiadáši
14.15 S.U.E Svitavy Ukulele Ensemble
15.45 KROK z 5 Lanškroun
18.00 Big Band Lanškroun & Lucie Černíková
20.15 Portless (ex Support Lesbiens)
22.00 DJ DINO a DJ RADEK
23.00 Best of 90s The Show
23.45 Sdělování dojmů v LArtu