Hasičská stanice v Lanškrouně se otevřela veřejnosti

Hasičská stanice v Lanškrouně se otevřela veřejnosti

Prostory hasičské zbrojnice zpřístupnili lanškrounští hasiči veřejnosti při Dnu otevřených dveří 13. července.

Nadšené byly hlavně děti, pro které byly připraveny ukázky a činnosti, s nimiž se asi nikde jinde nesetkají. Například hašení hořícího oleje, vyprošťování zraněné osoby z havarovaného auta, či použití kamery v zakouřeném prostředí. Nejodvážnější návštěvníci se nechali vyzvednout na výsuvném žebříku až do výšky 30 metrů a prohlédli si tak Lanškroun z ptačí perspektivy. K vidění bylo i vybavení policistů, strážníků a záchranářů.

Lanškrounští profesionální hasiči zahájili svoji činnost v roce 1974 a do současných prostor na Janáčkově ulici čp. 996 se přestěhovali v roce 1998. V současné době zde slouží patnáct hasičů, tedy po pěti ve třech směnách. Novinkou je, že od ledna 2025 by se měl jejich počet výrazně navýšit.

„Na stanici v Lanškrouně budeme od 1. 1. 2025 přijímat devět nových hasičů, takže dojde k navýšení na osm příslušníků na směně. A dále do Ústí nad Orlicí to bude šest hasičů. Podmínkou je středoškolské vzdělání s maturitou. V jakém oboru je jedno, protože práce hasiče je natolik různorodá, že uplatnění najdou veškeré obory," upřesnila nejbližší záměry Marie Šimůnková z personálního oddělení HZS Pardubického kraje.

Marie Hrynečková