Lanškrounské dvorky překvapily

Lanškrounské dvorky překvapily

Dvorky v Lanškrouně jsou docela obyčejné. Přesto asi patnáct z nich vyhledala tento víkend přibližně stovka (možná i více) lidí.

Umělci z Lanškrouna a širokého okolí zde totiž instalovali svá díla. Obrazy, fotky, sochy, textilní tvorbu i další artefakty a pozvedli je tím na dvorky zcela výjimečné.

Vernisáž akce Lanškrounské dvorky proběhla v bývalém hotelu Slavie na náměstí J. M. Marků. Objekt již řadu let není přístupný veřejnosti, protože uvnitř je jedno velké staveniště. Omítky otlučené, podlahy prohnilé, zdi zčásti zbourané. O to víc na tomto surovém pozadí umělecká díla vynikla.

Vernisáž moderoval herec Šimon Knápek a již úvodní hudební vystoupení se vymykalo všem zvyklostem. Tereza Haiflerová totiž hrála na flétnu v patře a jak se nesly tóny polorozpadlou budovou, návštěvníci poslouchali v přízemí. Poté Vladimír Skalický představil část z vystavujících umělců, zatímco zbývají ještě dolaďovali instalace na dvorcích a zahradách.

Poté se mohli lidé vydat na prohlídku dvorků buď samostatně, anebo využít komentované prohlídky vedené Vladimírem Skalickým.

Zajímavým poznatkem z prohlídky dvorků v centru města je řešení výškového rozdílu na severovýchodní straně náměstí mezi náměstím J. M. Marků a náměstím A. Jiráska. Právě na dvorcích dochází ke srovnání úrovní tím, že zde byla vybudována schodiště a tím se prostor mezi budovami stal architektonicky velmi zajímavým. Pozorovat to bylo možné na propojení dvorků „staré pošty" s „malou liduškou" a dvorku „u policajtů" s dvorkem „školním".

Mě osobně upoutal nápaditostí vystavených artefaktů dvorek u důchodců a dvorek včetně přístupu do něj v obchůdku Concretne. Ten má zajímavý půdorys a působí velice přívětivě. Podobných zákoutí by se v centru Lanškrouna našlo určitě víc, jen jsou skryta očím veřejnosti.

Marie Hrynečková

 

Foto:
1 - Pohled z okna Slavie na lanškrounskou radnici.
2 až 16 - Vernisáž v hotelu Slávie. Autoři Václav Smejkal, František Teichmann a Bedřich Šilar z Lanškrouna, Jaromír Krosch Plchůvky, Jiří Fikejz, Adam Langr a Bohuslav Jirgle Ústí nad Orlicí, Jaroslav Nastoupil Česká Třebová.
17 - Takto byly označeny dvorky s uměleckými instalacemi.
18 až 20 - Dvorek stará pošta. Autory fotografií jsou Libor Němec, Petr Beran (oba z Pardubic) a Eva Stanovská, autorem kovové sochy včely je Adam Langr z Ústí nad Orlicí.
21 a 22 - Vyvýšený dvorek malá liduška. Autoři Radek Homola z Vrbové Lhoty a Aleš Sládek z Pardubic.
23 až 26 - Dvorek školní. Autory jsou děti ze ZUŠ.
27 a 28 - Dvorek u policajtů. Autorem fotografií je Michal Köpping z Milovic.
29 až 31 - Dvůr polikliniky. Kovovou sochu zhotovil Adam Langr z Ústí nad Orlicí. Autory fotografií body paintingu jsou Markéta Dudychová a Martin Skalický.
32 až 34 - Dvorek u obchůdku Concretne. Autorkou obrazů i vzkazů v láhvi je Radka Janů Kaucká ze Šumperka.
35 a 36 - Dvorek Na Valech. Autorem fotografií je Radek Lepka z Lanškrouna.
37 až 41 - Pivovarská zahrada. Autorkou básní je Jana Majetičová z Lanškrouna, dřevěné sochy zhotovil Ladislav Cimrman z Dobrušky a autorkou fotografií koní je Helena Görnerová z Lukové.
42 až 44 - Skleněná kostka. Autorkou série obrazů nazvané Do ticha je Martina Sára Bílá z Horní Čermné.
45 a 46 - Dvorek starý pivovar. Vystavují Tomáš Zedníček a Libor Peichl z Lanškrouna, Jaroslav Plocek z České Třebové.
47 až 49 - Dvorek u důchodců. Autorkou textilií a šperků z paličkované krajky je Iva Vanžurová z Jevíčka.
50 až 53 - Zámecká zahrada. Hana Kozubová (textil) a Andrea Költö (dřevěné objekty), texty Marie Macková z Ústí nad Orlicí.
54 - Průchod za kostelem sv. Václava, fotografie Vladimíra Skalického.