1200 lidí vzkazuje zastupitelům: O biotopu chceme rozhodnout v referendu

1200 lidí vzkazuje zastupitelům: O biotopu chceme rozhodnout v referendu

Petici za vyhlášení referenda o výstavbě biotopu na pláži Dlouhého rybníka v Lanškrouně podepsalo 217 lidí elektronicky a dalších asi tisíc lidí připojilo svůj podpis na papírové petiční archy. O víkendu o tom informovali organizátoři petice. Současně uvedli, že část podpisů je od obyvatel z okolních obcí. Jejich podpis je spíše informativní a podle zákona na ně město, kterého se vyhlášení referenda týká, nebere zřetel.

Shromážděný počet podpisů na automatické vyhlášení referenda nebude stačit. V zákoně je pro vyhlášení referenda z podnětu občanů vysoká hranice 20 % oprávněných voličů, což v Lanškrouně znamená asi 1500 podpisů lidí s trvalým bydlištěm ve městě. Organizátoři se ale chtějí pokusit apelovat na zastupitele, aby respektovali přání 1200 obyvatel města a okolí a referendum vyhlásili rozhodnutím zastupitelstva. „Petice se bude projednávat v zastupitelstvu města, jehož termín zatím není znám, ale určitě ho musí pan starosta svolat do konce června,“ uvedla Petra Brejšová, jedna z organizátorek petice.

Pokud by alespoň 11 z 21 členů zastupitelstva podpořilo vyhlášení referenda, pravděpodobně by se konalo společně s podzimními krajskými volbami. K tomu, aby bylo referendum pro samosprávu závazné, je potřeba účast alespoň 35 % oprávněných voličů a současně se pro vítěznou možnost (tedy buď ANO, nebo NE) musí vyjádřit nejméně 25 % všech oprávněných voličů.

Matěj Brýdl
foto: organizátoři petice