Muzikálové a filmové melodie na Pravečkově Lanškrouně

Muzikálové a filmové melodie na Pravečkově Lanškrouně

Festival dechových hudeb Pravečkův Lanškroun měl tentokrát štěstí. Proběhl za krásného slunečného počasí a slibovaná bouřka přišla jen krátce po jeho skončení.

V neděli odpoledne 26. května se z nádvoří lanškrounského zámku nesly vedle klasiky i filmové, muzikálové a populární melodie, jakoby orchestry chtěly předvést, že nehrají jen dechovku. Nechyběly ale samozřejmě ani skladby „otce" festivalu Jindřicha Pravečka. Postupně vystoupily čtyři orchestry.

Šestnáctičlenná kapela Loštická Veselka vznikla v roce 1995 a v současné době ji vede mladý muzikant Pavel Braun. Zahrála mimo jiné i dva songy v Braunově aranži, a to Lady karneval (Karel Svoboda) a Vyznanie (Marika Gombitová).

Dechový orchestr Zábřeh funguje přes 25 let. Má 70 členů včetně dirigenta Lubomíra Vepřka a patří mezi špičku v ČR. Věnuje se nyní hlavně filmové hudbě, a tak jsme mohli slyšet např. songy z Tajemství staré bambitky, Rebelů (Nechte zvony znít, Stín katedrál, Pátá...) či z Osobního strážce (I Have Nothing).

Historie Dechového orchestru města Hradec Králové sahá až do roku 1921 a čítá přes 50 muzikantů, včetně několika vynikajících instrumentálních a vokálních sólistů. Zahrál mimo jiné hned tři skladby Jindřich Pravečka. V čele orchestru se vystřídaly takové osobnosti jako Ladislav Slavětínský, Oldřich Kůžela či Josef Maršík, současným dirigentem je Ladislav Tyrner

Pětatřiceti muzikanty je tvořen Městský dechový orchestr Kopřivnice, který vznikl v roce 1994 a do Lanškrouna přivezl nádech Francie, jeho současným uměleckým vedoucím je totiž Dr. Pierre-Francois Scotto. Hraje skladby nejrůznějších žánrů od klasiky po současnou hudbu. V aranži kapelníka orchestru jsem mohli slyšet například skladby Já jsem zamilovaná, Non ho l'etá či Chtěla bych tančit z muzikálu My Fair Lady.

Marie Hrynečková

Foto:
1 až 3 Loštická Veselka
4 až 6 Dechový orchestr Zábřeh
7 až 9 Dechový orchestr města Hradec Králové
10 až 12 Městský dechový orchestr Kopřivnice