TECHNOhrátky v Lanškrouně poradily jak na pleť, účesy i lžíci na boty

TECHNOhrátky v Lanškrouně poradily jak na pleť, účesy i lžíci na boty

Všechno je jednou poprvé, a tak i na TECHNOhrátky v jejich dvanáctileté historii připadl premiérově „čarodějnický“ termín.

Právě v úterý 30. dubna totiž zamířilo 131 žáků z deseti základních škol na poznávací akci do SOŠ a SOU Lanškroun. A aby si atmosféru předcházející ohnivé filipojakubské noci vychutnali už od rána, o to se postarali jejich průvodci po připravených stanovištích – studenti a studentky z lanškrounské střední školy – vesměs odění v černém a s nezbytnými černokněžnickými klobouky na hlavách.
Při slavnostním zahájení je přivítal starosta města Radim Vetchý. Ten současně připomněl spojení významných regionálních zaměstnavatelů v rámci Společenství firem Lanškrounska, které podporuje školu nejen materiálně či finančně, ale žákům technických oborů nabízejí i atraktivní motivační program ve formě firemních stipendií. „Ve městě a v okolí působí silné firmy, které potřebují silné a kvalifikované zaměstnance. Absolventům této střední školy nabízejí velice dobré uplatnění,“ uvedl Radim Vetchý.
Školáky z osmých tříd přišli pozdravit a motivovat také, Martin Kiss, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje, Richard Koubek, regionální manažer Svazu průmyslu a dopravy ČR, Martina Krummerová, personální manažerka společnosti SOMA, Milan Žemlička, personální manažer společnosti Isolit-Bravo Jablonné nad Orlicí, Jaromír Chládek, koordinátor odborného výcviku společnosti Schaeffler Production CZ, a Monika Jirásková, ředitelka Centra celoživotního vzdělávání Pardubického kraje.

Technika i služby
Ještě než se naplno rozběhl program TECHNOhrátek, čekala organizátory milá povinnosti – ocenili 18 000. účastníka, jenž se zapojil do projektu. Jubilantkou se stala Ester Popílková, žákyně ZŠ Jiráskova z Vysokého Mýta.
TECHNOhrátky probíhaly tradičně ve dvou školních areálech. V Sokolské ulici poznávali aktéři profese elektrikář, nástrojař a mechatronik, v budově v Lidické ulici obory kadeřnice, kosmetička a knihař pro ruční výrobu, který škola v Lanškrouně vyučuje jako jediná v České republice.
„Školáci se do připravených činností pustili hned od začátku s vervou. V dílnách je čekala zkouška technických dovedností. Podle plánku museli například sestavit a spájet blikající elektrický obvod, na počítači modelovali klíčenku pro tisk na 3D tiskárně a náročnou zkoušku podstoupili na stanovišti nástrojářů. Podle šablony si nůžkami z ocelového plechu vystřihli příslušný tvar, na lisu ho ohnuli, vypilovali a výsledkem byla lžíce na boty,“ popsal aktivity Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Spokojená jubilantka
Mezi účastníky akce tentokrát převažovala děvčata. Do Lanškrouna je však nepřilákaly jen typicky ´dívčí´ obory, ale zajímala se také o náplň práce elektrikáře nebo mechatronika. A nejen to – na všech pracovištích si vedla neobyčejně zdatně. Naopak v areálu v Lidické ulici, kde je kosmetický i kadeřnický salon, se bavili i chlapci – ochotně usedali do křesel a nechali se česat budoucími kadeřnicemi.
„V kosmetickém salonu se žáci seznámili se nejen zásadami ošetřování pleti, ale s malbou na nehty. U kadeřnic si vytvářeli pomocí natáček kudrnaté vlasy, poté si mohli sami vyzkoušet zajímavý účes a ještě se dozvěděli zajímavé informace o barvení vlasů. Na pracovišti knihařů si žáci vyrobili krabičku na drobný dárek nebo malou papírovou tašku a prohlédli si výstavku krásných knižních vazeb,“ popsala část aktivit Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

A jak se průběh lanškrounské zastávky TECHNOhrátek zamlouval 18 000. jubilantce? „TECHNOhrátky se mi moc líbily, nejen aktivity u kosmetiček a kadeřnic, ale i v dílně nástrojářů. Mě technika baví. Táta je automechanik, a tak by se mi zamlouval i tento obor. Mám ještě čas vše si promyslet, ale střední škola v Lanškrouně je určitě jednou z možností,“ svěřila se Ester Popílková.

V tradičních soutěžích o velké ovocné dorty uspěla v manuálních aktivitách výprava ZŠ Dolní Roveň a ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! uspěla ZŠ Běly Jensen Opatov.

Za svou existenci dosud uspořádaly TECHNOhrátky 141 akcí v šestadvaceti středních odborných školách v Pardubickém kraji. Při těchto seznamkách s řemesly prezentovaly aktivním způsobem ukázky 69 oborů z oblasti strojírenství, stavebnictví, elektrotechniky, zemědělství, zahradnictví, gastronomie a služeb. Zúčastnilo se jich celkem 18 036 žáků ze 128 základních škol – 113 jich přitom bylo z Pardubického kraje a mj. sedm také z Polska.

Tisková zpráva projektu TECHNOhrátky