Přednáška o archeologii zaujala víc, než se čekalo

Přednáška o archeologii zaujala víc, než se čekalo

Občas při výstavbě či rekonstrukci některého z domů prosákne na veřejnost informace, že „TAM“ památkáři něco našli. Zda to byla pravda a o co tehdy konkrétně šlo, jsme se mohli dozvědět na přednášce Mgr. Lucie Žákové 25. dubna v salonku Rudolf Multifunkčního centra L´Art.


„Pro archeology je město Lanškroun zajímavou lokalitou, kde probíhají archeologické výzkumy více než 80 let. V Lanškrouně bylo zjištěno mnoho archeologických nálezů, postupně na třiceti místech. Byly to například pozůstatky pohřbívání, bydlení, výrobních činností i opevnění města,“ říká mladá archeoložka.

Nálezy lidských ostatků
Nejdéle se Lucie Žáková věnovala výkladu o prvním záchranném archeologickém výzkumu v Lanškrouně, který byl proveden v srpnu 1940 v areálu bývalého augustiánského kláštera a zámku. Byl to nejdokonalejší a nejrozsáhlejší průzkum na území města, už tehdy vedený velmi profesionálně. Bylo zde nalezeno 19 lidských koster. Devět se jich rozpadlo a nemohly být vyzvednuty, deset jich bylo zachráněno. Mezi deseti vyzvednutými převažovaly kostry starších mužů, ale také tří dětí ve věku 5, 8 a 13 let. V některých hrobech byly kameny, které měly mrtvé zatížit a zabránit jejich návratu mezi živé. U jedné z koster byl dokonce nalezen otvor poblíž srdce, které bylo zřejmě na ochranu proti upírům probodeno kůlem. Zachráněné kostry tehdy putovaly do Kolína nad Rýnem k analýze, její výsledky však nejsou známy.
Mnoho lidských ostatků bylo nalezeno též u kostela sv. Máří Magdalény na ulici 5. května.
Zde se nacházel původní augustiánský klášter, který byl později přesunut na náměstí A. Jiráska. A až do začátku 20. století zde byl také hřbitov. S tím zřejmě souvisí i nález z roku 2007, kdy byla při stavbě domu v Lorencově aleji (za Magdalénským kostelem) objevena hromada lidských kostí. Nedalo se rozpoznat z kolika jedinců přesně pocházejí. Odhadovalo se, že asi ze třiceti.

Nemovitá kulturní památka byla nevratně zničená
Erxlebenova lékárna, vzácný empírový dům, byla postavena v roce 1794 chemikem, lékárníkem, botanikem a textilním podnikatelem Christianem Polykarpem Erxlebenem (1769-1831). Přestože lékárna byla vyhlášena nemovitou kulturní památkou, byla v roce 1991 soukromým majitelem, který zde chtěl údajně postavit prodejnu obuvi, zbořena. Na jejím místě byla později jiným vlastníkem postavena administrativní budova firmy SPEKTRUM CZ, nynější Melitrade a.s.

Keramické nálezy
Zlomků hrnců, různých nádob a například i kachlí z kamen se v Lanškrouně našlo v průběhu času mnoho, a to hned v několika lokalitách. Například v roce 2004 v místě bývalé Erxlebenovy lékárny, nebo v roce 2006 při stavbě rodinného domu v ulici Strážní. Jednalo se o úlomky keramických kachlí z kamen ze 14. až 17. století. Zkušení archeologové dokázali tyto kachle doplnit do jejich původní podoby.
Také při stavbě lékárny Urban na ulici Strážní byl objeven keramický archeologický materiál a poměrně velké množství luxusního skleněného zboží.

Nárožní dům na náměstí – nádherný příklad spolupráce archeologů a stavebníka
V historickém jádru města byly objeveny zajímavé nálezy při opravě nárožního domu, nynějšího Pekařství Sázava. Před opravou, ještě za socialismu, zde sídlilo dlouhá léta Knihkupectví. V té době dům neměl podloubí, protože bylo již v 19. století zazděno. Zbytky podloubí však byly odhaleny a stavebník se rozhodl dát domu původní podobu včetně podloubí, která je ale nyní zasklené. Podle Lucie Žákové se jedná o nádherný příklad, jak má vypadat výsledná spolupráce archeologů a stavebníka při opravě nárožního měšťanského domu. Bylo zde vyzvednuto velké množství keramických střepů z 15. až 18. století, zvířecích kostí, částí dřeva, všechny nálezy z této lokality jsou uloženo v muzeu v Rychnově nad Kněžnou.

Pod Poliklinikou byla objevena zasypaná studna
V roce 2020 byla během výstavby zadní části Polikliniky objevena zasypaná studna. Analýza tohoto nálezu bohužel stále ještě probíhá, takže bližší výsledek dosud není znám.

Marie Hrynečková

Foto:
1 - Čím byl výklad Mgr. Lucie Žákové konkrétnější, tím byl pro Lanškrouňáky zajímavější.
2 - Keramické nálezy z Lanškrouna uložené v městském muzeu.
3 a 4 - Přišlo tolik lidí (odhadem kolem 70), že se přidávaly židle kam se dalo. Salonek Rudolf v L´Artu byl pro tak velký počet zájemců nedostatečný. Lidé si stěžovali na vydýchaný vzduch.
5 - Co červený bod, to místo archeologických nálezů v Lanškrouně. Je jich kolem třiceti.
6 - První záchranný archeologický výzkum v Lanškrouně byl proveden před 80 lety, v srpnu 1940, a to v areálu bývalého augustiánského kláštera a zámku. Byl to nejdokonalejší a nejrozsáhlejší průzkum na území města.
7 - Celkový pohled na místo archeologického výzkumu.
8 - Bylo zde nalezeno 19 koster. Devět se jich rozpadlo a nemohly být vyzvednuty, deset jich bylo zachráněno. Mezi deseti vyzvednutými převažovaly kostry starších mužů, ale také tří dětí ve věku 5, 8 a 13 let.
9 - U kostela sv. Máří Magdalény se nacházel původní augustiánský klášter, který byl později přesunut na náměstí A. Jiráska. A až do začátku 20. století zde byl také hřbitov. I zde bylo nalezeno mnoho lidských pozůstatků.
10 - Při stavbě domu v Lorencově aleji (za Magdalénským kostelem) se v roce 2007 našla hromada lidských kostí, nedalo se však poznat z kolika jedinců přesně pocházejí. Odhadovalo se, že asi ze třiceti.
11 a 12 - Erxlebenova lékárna byla vyhlášena nemovitou kulturní památkou (foto Josef Böhm). Přesto byla v roce 1991 soukromým majitelem, který zde chtěl údajně postavit prodejnu obuvi, zbořena. Na jejím místě byla v roce 2004 postavena jiným vlastníkem administrativní budova firmy SPEKTRUM CZ, nynější Melitrade a.s.
13 a 14 - Zkušení archeologové dokáží z nálezu zlomku kachle z kamen dokreslit její původní podobu. Úlomky těchto dvou keramických kachlí ze 14. až 17. století byly nalezeny v roce 2006 při stavbě rodinného domu v ulici Strážní.
15 - V roce 2006 při stavbě lékárny Urban na ulici Strážní byly objeveny základy stavby z 15. a 17. století, dále keramický archeologický materiál, který se podařilo částečně zrekonstruovat. Bylo zde nalezeno také luxusní skleněné zboží.
16 a 17 - V historickém jádru města byly objeveny zajímavé nálezy při opravě nárožního domu, nynějšího Pekařství Sázava. Před opravou, ještě za socialismu zde sídlilo dlouhá léta Knihkupectví, v té době dům neměl podloubí. To bylo již v 19. století zazděno. Zbytky podloubí však byly odhaleny a stavebník se rozhodl dát domu tehdejší podobu včetně podloubí, která však vyplnil skly. Bylo zde vyzvednuto velké množství keramických střepů z 15. až 18. století, zvířecích kostí, částí dřeva, všechny nálezy z této lokality jsou uloženo v muzeu v Rychnově nad Kněžnou.
18 - Během výstavby zadní části Polikliniky byla objevena zasypaná studna. Analýza tohoto nálezu stále probíhá, takže bližší výsledek dosud není znám.