Zastupitelé se přeli o zahraniční cestě radních

Zastupitelé se přeli o zahraniční cestě radních

V rámci evropského projektu Posilování evropské identity v dobách krize schválila Rada města Lanškroun zahraniční cestu do polského Andrychowa radním Stanislavu Popelářovi a Vítězslavu Seidlovi. Delegace ve stejném složení se zúčastnila už předchozí konference ve francouzském Bordeaux loni v říjnu. Tehdy se podle informací na webu města diskutovalo o posílení postavení žen, právech zvířat, budoucnosti EU a důležitých evropských institucí.

Na únorovém zastupitelstvu otevřel otázku výběru radních pro tuto zahraniční cestu Jiří Hurych: „Máte nějaký klíč, podle kterého volíte to obsazení? Nebo jakým způsobem obsazujete tyhle zahraniční cesty?“ zeptal se. „Na Radě je jednáno a pokud někdo projeví zájem, tak na služební cestu jede,“ odpověděl starosta Radim Vetchý. „Mě tam zarazilo to Posilování evropské identity se Standou. A já souhlasím, že každý může mít názor úplně jaký chce, ovšem domnívám se, že lidi a příspěvky, které sdílí zrovna Standa, jsou velmi často odpůrci Evropské unie,“ podivil se Jiří Hurych nad tím, že na konferenci k posilování evropské identity vysílá vedení města radního a velitele městské policie Stanislava Popeláře, který na svém facebooku sdílí například Jindřicha Rajchla, který sám sebe označuje jako “silně euroskeptického”.

Hynek Brýdl upozornil, že z evropského projektu město dostane proplaceny náklady pouze na jednoho účastníka, a to ještě ne v plné výši. Další náklady jsou plně v režii města. A navázal na řeč Jiřího Hurycha: „Nerozumím tomu, proč mají opět jet pan Seidl a pan Popelář a chtěl bych se dotyčných pánů zeptat, co se od jejich minulé cesty do Bordeaux změnilo, když se vůči tomuto projektu vyjadřovali, řekl bych, pejorativně? Proč jedou znovu v rámci tohoto projektu reprezentovat město,“ zeptal se Hynek Brýdl. Ani jeden z radních na dotaz ale neodpověděl. Vítězslav Seidl pouze upřesnil, že se jednalo o osobní pozvání starosty Andrychowa. Taková informace nadzvedla Jiřího Hurycha, který směrem ke starostovi uvedl: „Proč nám tedy lžeš? Proč jsi neřekl, že dostali osobní pozvání? Moc nechápu, proč mi zrovna neřekneš narovinu: Dostali osobní pozvání, tak jsme to neřešili. Byť souhlasím s panem Brýdlem, že jste to řešit měli a že taková věc by měla být reprezentací města.“

Spory o zahraniční cestu nevedli zastupitelé poprvé. V listopadu se Jiří Hurych podivil nad tím, že Rada města zpětně schválila doplnění lanškrounské delegace do italské Castiglione in Teverina o manželky místostarosty Miloše Smoly a radního Josefa Fuchse.

Matěj Brýdl
foto: Lanskroun.eu (úvodní setkání projektu ve Španělsku)