Exlibris se již nevlepují do knih, ale jsou předmětem sběratelství

Exlibris se již nevlepují do knih, ale jsou předmětem sběratelství

Latinská knižní značka Ex libris znamená „Z knih" a od středověku se používala k označení jejich vlastnictví. Současná exlibris již nejsou primárně určena k vlepování do knih, ale stala se z nich samostatná sběratelská oblast.


Celostátní přehlídka Trienále českého exlibris nabízí možnost seznámit se s grafickými technikami za poslední tříleté období (tvorba v letech 2021-2023). Vernisáž konaná 27. ledna v galerii lanškrounského muzea otevřela výstavu těchto miniaturních grafických děl zhotovených výtvarníky a grafiky zvučných jmen, např. Jana Híska, Karla Demela, Evy Haškové, Jana Kavana...

Programem vernisáže návštěvníky provedl Mgr. Jaroslav Čada z Městského muzea Lanškroun a podrobněji o Spolku sběratelů a přátel exlibris promluvila Marie Moravcová z Moravské Třebové. Z Lanškrouna je členem spolku jediný autor, malíř Václav Smejkal, s jehož pracemi se setkáváme v regionálním tisku a na výstavách. Vernisáže se osobně účastnil také držitel nejvyššího ocenění Grand Prix Günter Hujber z Velkých Losin.

Slavnostní atmosféra akce byla umocněna skladbami z období renesance a baroka hranými na reálnou kopii originálu zobcové flétny ze 17. století v provedení lektorky ZUŠ Lanškroun Terezy Haiflerové.

Marie Hrynečková

 

Ceny XVII. Trienále českého exlibris 2023
V kategorii umělců a výtvarníků získal prestižní cenu Grand Prix Günter Hujber z Velkých Losin. Další ceny v oblasti exlibris byly uděleny Evě Haškové (za celoživotní přínos), Tomáši Hauserovi (cena XVII. trienále), za přínost exlibris Jiřímu Brázdovi, Janu Hískovi a Karlu Musilovi.

V kategorii studentů středních a vysokých uměleckých škol získali cenu XVII. trienále Jakub Blecha a Valérie Jamnická. Cenu předseda SSPE obdržela Lucia Kulčárová a cenu ředitele DDM Teplice Mellanie Kašjak. Čestné uznání bylo uděleno Barboře Tomové, Veronice Valchářové a Barboře Večerkové.

 

Foto:
1 - Tereza Haiflerová hraje renesanční skladby na kopii zobcové flétny ze 17. století. Vpravo Mgr. Jaroslav Čada.
2 - Marie Moravcová hovoří o činnosti Spolku sběratelů a přátel exlibris.
3 - Jaroslav Čada předává květinu svým spolupracovnicím Dáše Tenenkové a Andree Korcové s poděkováním za přípravu výstavy.
5 - Vlevo malíř Václav Smejkal, jako jediný z Lanškrouna je členem spolku sběratelů a přátel exlibris.
10 - Vystavená exlibris držitele ceny Grand Prix Güntera Hujbera.
11 - Günter Hujber byl vernisáži osobně přítomen (druhý zprava).