V Lanškrouně propukla masopustní veselice

V Lanškrouně propukla masopustní veselice

Na nádvoří lanškrounského zámku i obou náměstích - J. M. Marků a Jiráskově - bylo navzdory nepřízni počasí celou sobotu rušno. Fler jarmark s desítkami stánků, ochutnávka zabijačkových produktů, vystoupení hudebních souborů Majerán, Dechového souboru Lanškroun, Lanškrounského smíšeného sboru i Komo/K/ráku, jízda Bacchuse s doprovodem v kočáře s koňským spřežením, rej bezmála dvou stovek nejrůznějších masek, tanec, zpěv... a hlavně nebývale hojná návštěvnost! To byla masopustní veselice 26. února.

Akci na nádvoří zámku a jednotlivá hudební vystoupení, moderoval herec Šimon Knápek.

Novinkou na letošním masopustu bylo světoznámé jihočeské pouliční Divadlo KVELB Ateliér s programem Masopust, které se postaralo o zábavu během průvodu. Při zastávkách exceloval tzv. „laufer", který si v tomto případě s odkazem na svůj kostým, v němž podle některých vypadal jako slepice, říkal Střapatej. Ten bavil publikum každou větou, kterou pronesl. S humorem představoval typické masopustní maškary: kohouta, kominíka, medvěda, bábu, králíky (mimochodem, ti byli kvůli své sexuální aktivitě postrachem návštěvníků), kobylku i smrtku. Masky postupně ožívaly a bavily návštěvníky.

Do improvizovaných představení se skvěle zapojili i někteří Lanškrouňáci. Například Standa Svetlík coby dobrý voják Švejk s manželkou Blankou (pardon, paní Müllerovou) předvedl skvělé vystoupení s osaháváním báby, která se na něj nakonec přímo vrhla. Však to také Střapatej nazval masopustním P-éčkem. Vlastně báby byly nakonec dvě. Tou druhou byla Marcela Kolajová. „Bába je v domácnosti velmi užitečná," vykřikoval Střapatej. „Vyžene z chalupy šváby a dokonce i rusy!" A tak se obě báby, masopustní i ta lanškrounská, vehementně pustily do zneškodnění obtížného hmyzu a doslova jej na místě umlátily.
Po přesunu na Jiráskovo náměstí pak následovala scénka s klibnou (kobylkou), kterou sťala smrtka. Pár kapek alkoholu ji ale posléze jako zázrakem postavilo opět na nohy.

Masopustním maškarám se mezitím opět podařilo přesvědčit starostu města, aby jim předal klíč od městských bran. Tak mohly až do půlnoci tančit, zpívat a veselit se.

Marie Hrynečková