Výlov rybníku Krátký

201121 vylovPo desetileté pauze byl v posledních čtrnácti dnech postupně vypouštěn rybník Krátký, aby mohl být 21. listopadu proveden výlov. Těsně předtím ale rybáři ještě vysbírali obrovské množství škeble rybničné, celkem 6,5 tisíce kusů, a přenesli ji do chovných rybníků, aby populaci škeblí zachránili.

V síti, kterou rybáři vyzdvihli z vody, byla směs mnoha druhů a velikostí ryb. Až dvoumetroví sumci, tolstolobici, velké množství kaprů, štiky, candáti, ale i drobné ryby jako cejni, plotice, líni a okouni.

Veřejnost výlov se zájmem sledovala a bylo slyšet mnoho poznámek typu: „Jak to mohou rybáři v té studené vodě vydržet!"

Na místě bylo možné si zabité a vykuchané ryby také koupit domů.

Marie Hrynečková

 


Foto:

1- Už od rána bylo na hrázi rybníku Krátký rušno.

2 a 3 - Před výlovem rybáři posbírali podél celého břehu škeble. Není to sice obvyklé, ale lanškrounští rybáři chtěli populaci škeblí zachránit, proto posbíraných 6,5 tisíce škeblí přenesli do chovných rybníků patřících zdejšímu rybářskému svazu, tj. do ostrovských rybníků, Slunečného rybníku a odkalovací nádrže. Škeble rybničná patří k ohroženým živočichům. Těsně před výlovem vraceli ještě poslední kousky do vody. Prázdné lastury si děti odnášely jako trofej domů.

4 - Josef Fuchs těsně před začátkem výlovu odpouští spodní výpustí vodu do Ostrovského potoka.

5 a 6 - Při teplotě atakující nulu vstoupili rybáři do vody, aby vyzvedli síť s rybami. Přitom chyceným rybám dodávali potřebný kyslík stříkáním vody z požární hadice.

7 až 13 - Jako první byli ze sítě vytaženi sumci a tolstolobici obrovských rozměrů.

14 až 20 - Ryby se třídily podle druhů a velikostí.

21 - A hned se i prodávaly.