Centru města bude letos dominovat bílá, růžová a fialová

Centru města bude letos dominovat bílá, růžová a fialová

Technické služby v těchto dnech připravují záhony v centru u kruhového objezdu k osázení, a tak se nabízí otázka, na jaké květiny se letos můžeme těšit? To prozradil zahradník Mirek Svoboda:

„Na kruhovém objezdu letos budou dominantními barvami bílá, růžová, fialová, a také oranžová a žlutá. Samozřejmě mohou nastat ještě nějaké změny v souvislosti s dodávkami některých druhů, které by mohly být ovlivněny studeným jarem. Převládat budou ostálky myrylandské, krásenky zpeřené, surfinie, ostálky jiřinokvěté a bude je doplňovat stipa, šalvěj a rudbeckia. Ostrůvky by letos měly být v barvách bílé a růžové, doplněné stipou (trávou).

Nejvýraznější změna nastane v Lorencově aleji. Pravá strana od pizzerie po přechod u Lidlu bude oseta směsí Plzeňská květnice, což je letničková louka patnácti druhů květin vysokých mezi 20 až 40 centimetry. Kvést by měla průběžně celé léto. Zbytek Lorencovy aleje bude oset měsíčkem lékařským. Kvůli velkému zaplevelení se podélné záhony budou letos odplevelovat.

Kruhovému záhonu poblíž Jysku bude letos dominovat růžová a bílá. Bude to vypadat podobně jako ostrůvky u kruhového objezdu, čímž se ta dvě místa propojí.

Na náměstí se na straně před lékárnou U milosrdného samaritána loni rozrostly některé trvalky a nevypadalo to příliš hezky. Letos dojde k jejich redukci a budou částečně nahrazeny třapatkou nachovou a přibude i pár letniček. Převládat budou barvy růžová, bílá a fialová. Sloupy na náměstí budou osazeny fialovými surfiniemi.

V budově na křižovatce u Magdalénského kostela letos dochází k rekonstrukci pekárny a chtěl bych pochválit stavaře, kterým musí přilehlé záhony s květinami hodně překážet, že se je snaží nepoškodit. Takže velká chvála a poděkování všem, kteří se na rekonstrukci pekárny podílejí.

Naproti tomu u Lidlu někteří lidé přes již osetý záhon chodí, jsou to pořád dokola jedni a ti samí jedinci. Chtěl bych vzkázat hlavně staršímu pánovi který nám tam pravidelně odpoledne přebíhá, že ten záhon neničí mně, ale všem Lanškrouňákům. Ten výsev je poměrně citlivý a pár jedinců ho takto ničí."