Květiny ve městě odkvétají, zahradníci se už připravují na jaro

Květiny ve městě odkvétají, zahradníci se už připravují na jaro

V těchto dnech zahradník technických služeb Mirek Svoboda zazimovává záhony v centru města a v té souvislosti zveřejnily technické služby nabídku občanům, že si mohou v areálu TS Lanškroun, ul. Nádražní 33, kancelář podatelny, zdarma vyzvednout červené vzpřímené muškáty.

Ty zdobily po celou sezónu kruhový objezd, ale není je kde během zimy uskladnit. Stejně tak si mohou zájemci odnést semena verbeny bonariensis (vysoké fialově kvetoucí rostliny z kruhového objezdu). Případně lze kontaktovat přímo zahradníka na č. tel. 602 718 713. O obojí projevují obyvatelé Lanškrouna zájem.


Vzhledem k tomu, že se v této době objevují v kontejnerech cibule a hlízy některých květin, obracejí se technické služby na veřejnost také s prosbou, ať lidé tyto cibuloviny nevyhazují. Pokud redukují na svých zahrádkách trvalky nebo okrasné traviny, mohou je přinést do technických služeb, aby se tyto rostliny mohly následně použít v trvalkových výsadbách po celém městě. I na tuto prosbu lidé reagují vstřícně. „Už jsem takto vysadil například kosatce a denivky, které jsem dostal od občanů," říká Mirek Svoboda, který neúnavně vymýšlí nové kombinace květin na městských záhonech. 

Marie Hrynečková

 

Fotografie z počátku září připomínají rozkvetlé centrum města:
1 až 10 - Kruhový objezd.
11 - Kruhový záhon u Jysku.
12 až 15 - Záhony poblíž křižovatky u Magdalénského kostela.
16 a 17 - Nově založený záhon s růžemi a dvěma druhy trávy před poštou.
18 až 20 - Záhony před zámeckou zahradou na ulici Třešňovecké.
21 a 22 - V zámecké zahradě.