Na zámku se soutěžilo o nejchutnější guláš

Na zámku se soutěžilo o nejchutnější guláš

K teplotám nad třicet stupňů, které zasáhly 29. června Česko, přitopili v kotlících ještě účastníci soutěže Uvař guláš aneb ukaž co umíš, která začala na nádvoří lanškrounského zámku už v dopoledních hodinách. Pořadateli byli, stejně jako ve dvou předchozích ročnících, Pavel Štěpánek a Zdeněk Špidler.


Deset tříčlenných týmů z Lanškrouna a okolí dostalo od pořadatelů k dispozici 5 kg masa (napůl kližku a přední hovězí), všechny ostatni ingredience si soutěžící přinesli vlastní. V první hodině se nádvořím linula hlavně vůně cibulky, ale později ji nahradilo typické aroma guláše. Mezitím probíhaly soutěže pro diváky, a to vypít pivo brčkem anebo spořádat v co nejkratším čase rohlík, což se nikomu pod jednu minutu nepodařilo.

Kolem třetí odpoledne došlo na ochutnávku gulášů. Bylo vydáno kolem 120 degustačních lístků po 200 Kč a návštěvníci postupně posuzovali všech deset pokrmů. Vítězem laické poroty se stal čistě mužský tým s č. 4, který si říkal „Pokročilí začátečníci". Odborná porota vyhodnotila jako nejchutnější guláš ten od Střelců, kteří soutěžili s číslem 7.

Poté už na pódium nastoupily avizované hudební kapely, které rozproudily zábavu až do půlnoci.

Marie Hrynečková

Foto:
1 - Na nádvoří lanškrounského zámku bylo rušno už kolem 10. hodiny dopolední.
2 - U vstupu bavil nově příchozí loupežník.
3 až 9 - Soutěžilo deset týmů většinou z Lanškroun a okolí, ale dorazil například i tým z Rychnova nad Kněžnou.
10 až 18 - Degustační lístek v ceně 200 Kč umožnil ochutnávku všech deseti soutěžních gulášů.
19 - Uvařeno, snězeno a jde se na mytí nádobí.
20 - Místo pohárů jsou pro vítěze připraveny - jak jinak? - kotlíky.
21 a 22 - Který guláš chutnal nejvíce? To hodnotila jak laická, tak odborná porota.
23 - Veřejnost vyhodnotila jako nejchutnější guláš ten, který uvařil čistě mužský tým č. 4, který si říkal „Pokročilí začátečníci".
24 - Favoritem odborné poroty byl tým č. 7 nazvaný Střelci.