Zámeckým nádvořím se nesla vůně kotlíkového guláše až se sliny sbíhaly

Zámeckým nádvořím se nesla vůně kotlíkového guláše až se sliny sbíhaly

Aby mohli návštěvníci akce „Uvař guláš, aneb ukaž, co umíš" ochutnávat ze všech deseti hodnocených pokrmů, museli soutěžící začít s krájením cibule a masa už v deset hodin dopoledne.


Po úspěšném loňském ročníku měl ten letošní, pořádaný v sobotu 24. června, návštěvnost ještě vyšší. Opět soutěžilo deset tříčlenných týmů z Lanškrouna a okolních obcí. Všichni dostali od organizátorů k dispozici po pěti kilech hovězího masa, ostatní ingredience už museli dodat sami.

Kdo chtěl ochutnat, mohl si koupit tzv. ochutnávkový lístek, za který dostal po malé porci od každého soutěžního guláše. Celkem bylo takto prodáno všech 120 připravených porcí a to se ještě na všechny zájemce nedostalo. Chuť a kvalitu guláše hodnotila jak laická, tak odborná porota, v níž byli špičkoví kuchaři Václav Šmerda (honosí se titulem Mistr kuchař, vařil španělskému králi i třem českým prezidentům) a Michal Ondrák spolu s lanškrounským farářem Zbigniewem Czendlikem. Porotci byli spokojení a konstatovali, že se oproti loňskému roku úroveň hodně zvedla.

Vítězi se dle odborné poroty stali manželé Čuhelovi se synem, kteří prozradili, že kromě masa a cibule byly v jejich guláši také paprika, pepř, sůl, majoránka, kmín, rajčatový protlak a hlavně láska k vaření. Dle jejich slov to byl klasický obyčejný český guláš tak jak ho dělají doma. Dodali, že příští rok se už soutěže nezúčastní a nechají prostor jiným.

Pořadateli akce Uvař guláš, aneb ukaž, co umíš, kterou navštívilo přes 500 lidí, byli Pavel Štěpánek a Zdeněk Špidler. A zvládli ji na výbornou.

Marie Hrynečková

 

Pořadí dle odborné poroty:
1. místo tým č. 1 Trosečníci Ostrov (Čuhelovi), guláš Wilson
2. místo tým č. 6 La Gastro, guláš ala Staša
3. místo tým č. 3 Střelci, Střelecký guláš

Pořadí dle laické poroty:
1. místo tým č. 9 Amatéři, guláš Pokuston
2. místo tým č. 3 Střelci, Střelecký guláš
3. místo tým č. 1 Trosečníci Ostrov (Čuhelovi), guláš Wilson

 

Foto:
21 a 22 - Tým č. 3 nazvaný Trosečníci získal u odborné poroty 1. místo a u laické poroty obsadil 3. místo. Tvořili ho manželé Čuhelovi se synem (z Ostrova) a vařili guláš Wilson.
23 - Tým č. 6 se nazýval La Gastro a vařil guláš ala Staša. U odborné poroty se umístil na 2. příčce.
24 a 25 - Tým č. 3 Střelci obsadil se Střeleckým gulášem u odborné poroty 3. místo a u laické poroty místo druhé.
26 - První místo obsadil dle laické poroty tým č. 9 Amatéři, kteří vařili guláš Pokuston.
27 a 28 - V doprovodném programu vystoupil mimo jiné také folklorní soubor Jitřenka z Dolní Čermné a rocková kapela Vokins ze ZUŠ Jindřicha Pravečka Lanškroun vedená Romanem Zacharou.