Malíř Václav Smejkal připravil svoji 106. výstavu obrazů s náměty Lanškrouna

Malíř Václav Smejkal připravil svoji 106. výstavu obrazů s náměty Lanškrouna

V čítárně Městské knihovny Lanškroun si můžeme už od pátku 24. listopadu prohlédnout výstavu obrazů lanškrounského rodáka Ing. Václava Smejkala nazvanou MEZI OBRAZY 70.

Zajímavostí je, že autor tvořící pod pseudonymem JMB, tentokráte u vystavených děl zcela záměrně vynechal etikety obrazů s jejich názvy.

Má to prozaický důvod: „Tato výstava je postavena především pro Lanškrouňáky – fajnšmekry, znalce, patrioty, pamětníky, ale i pro zvídavou omladinu“, říká. Jsou vystaveny starší obrazy, některé až 25 let, které jsou zapůjčeny od privátních majitelů a jsou zde prezentovány i obrazy z posledního období jeho tvorby. Až na pár výjimek, je expozici společným jmenovatelem prostředí našeho města. Díky absenci „lejblů", není tentokráte kladen důraz ani tak na pointu či vnitřní sdělení obrazu, jako spíš na atmosféru a prostředí, v němž se odehrává. Orientovat se lze podle detailů charakteristických zejména pro staré uličky v centru města. Autor například připomíná „Boháčův dům“, který již dnes sice neexistuje, jen zbytky základů připomínají, že tu kdysi něco stálo, ale mnozí ze starší generace jej určitě ještě pamatují. „Jednou jsem v jedné z uliček města skicoval a dával dohromady koncepci „Lupiče spánku“, prošel kolem jeden známý a řekl mi – víš, že opravdu se tady kdysi dávno stal násilný čin?“, vzpomíná malíř.

Je to takový malý kvíz, který se snaží v nás probudit zájem o město ve kterém žijeme.
Tak co, troufnete si uhodnout, která místa v našem městě Václava Smejkala zaujala a zvěčnil je na svých obrazech?

Výstava je přístupná v době otevření čítárny a potrvá až do konce roku 2023.

Text a foto: Marie Hrynečková
Foto č. 6 je z archivu Václava Smejkala

 

 Václav SMEJKAL (JMB), *1953 v Lanškrouně
malíř, grafik a ilustrátor

JMB se věnuje olejomalbě, akrylu, pastelům, perokresbě i grafice. V grafické oblasti vytváří exlibris a volné grafické listy. Hodně velký koláč jeho snažení zabírají ilustrace knih. Vystavuje prakticky po celé republice a také si připisuje jednu výstavu v zahraničí. Je členem různých spolků a výtvarných skupin. Vydává s přáteli bulletin, který se zabývá výtvarným uměním, výstavami, aukcemi, setkáními, jubilanty a literaturou.

Malíř Václav Smejkal(JMB) je lanškrounský rodák, kterému se letos v květnu naplnilo sedm křížků života. Od mala ho kreslení provázelo na každém kroku. „Až teprve později, kolem 15. roku jsem si uvědomil, jak je výtvarné umění pro mě důležité“, říká autor. Vystudoval ČVUT v Praze a souběžně s tím pobíral kondice u různých akademických malířů. Dlouhá léta tvořil pro sebe do šuplíku. „Často si kladu i dnes otázku: má smysl vystavovat? Vždyť tvorba obrazu je nesmírně osobní věc! Při jakékoliv výstavě vlastně jdete s kůží na trh. Stojí to nemálo času, starostí i peněz. Té misce pochybností jsou protiváhou – zkušenosti, známí, přátelé a nadšenci umění, které bych jinak nikdy nepotkal“, rozvažuje JMB.

Obrazy
„Nejdůležitější je pro mne filozofie obrazu, tedy myšlenka, kam obraz směřuje a co ním chci vyjádřit. Také mne vždy zajímalo znázornění tří rozměrné reality na ploše obrazu“, poznamenává JMB. „Miluji velké a rozměrné obrazy. Když se před ně postavíte, celého vás obklopí až jakoby spolknou“. Protikladem je pak exlibris, na dost malé ploše - tak ukaž co umíš? „Vnímám to jako výzvu“, vytvoření obrazu co nejjednoduššími prostředky, třeba i na komplikované téma. „Zkuste, nakreslit vodu, dým nebo opar nad krajinou, jen perokresbou“. Nicméně olejomalba je prostě královská disciplína. „Každý kumštýř vždy hledá milníky své práce. Já jsem se vypořádal s historickou cestou realismu - obrazem Pocta Dürerovi, který je nakomponován-jako tajemno, do prostředí lanškrounských hradeb“. Je to vlastně autoportrét Albrechta Dürera (*1471 †1528), který ho málem přivedl až na hranici. „Pak jsem se v klidu vydal do abstraktnějších poloh“, objasňuje autor. K dnešnímu dni JMB vytvořil celkem na 550-600 originálů.

Grafika
Je členem Spolku sběratelů a přátel exlibris v Praze, který nedávno slavil 100 let své existence. V grafice je mu nejbližší hlubotisk (lept – mezzotinta – suchá jehla). Vytváří exlibris, které pak prezentuje na „Žních českého a slovenského EXL“ v Hradci Králové v Galerii na Mostě. V roce 2011 v Divadle Karla Pipicha v Chrudimi se prosadil na prestižní celostátní přehlídku současné tvorby Trienále českého exlibris. Jeho jubilejní stou výstavu (2019) měl, ve společnosti 20 nejlepších současných grafiků, jako jsou Demel, Brázda, Dudek, Hlavatý, aj., v galerii Bjelij Svet, Kyiev na Ukrajině. Pro nadšence vytvořil cyklus grafických listů „Pohledy do historie“, který přináší díla zapomenutých grafiků.

Ilustrace knih
„Mojí první ilustrovanou knihou byl román rodiny Beranů v hektickém období 1939-1945“, od spisovatele Milana Duška ze Žamberka. Základem románu je pravdivé vyprávění otce autora z období Sudet. „Pro tuto knihu jsem připravil celkem 17 kreseb. V roce 2008 jsem poznal básníka Miroslava Kubíčka ze Šumperka, kterému jsem pak ilustroval devět básnických sbírek“, říká malíř. Díky tomu, že je členem Střediska Východočeských spisovatelů v Pardubicích, spolupracuje nejčastěji právě se spisovateli tohoto střediska. Následují další knihy, sborníky a dnes jich už je 26.

Výstavy
Vystavoval například - v Ústí nad Orlicí, Chocni, Lanškrouně, České Třebové, Moravské Třebové, Letohradě, Hradci Králové, Zábřehu, Lázních Bohdaneč, Bystřici n. P., Letovicích, Potštejně, Brnu, Praze, atp. První výstavu připravil v krásném prostředí Orlického muzea v Chocni. „Perfektní kombinace grafického salónku a velkého sálu pro rozměrné formáty. Uprostřed sálu pak dominuje skvostný křišťálový lustr, jen ho nesmíte zapomenout rozsvítit, že? To je Choceňské muzeum“. Nejčastěji vystavoval v Ústí nad Orlicí, protože tam fungoval KPU v Galerii pod radnicí a také Klubcentrum v KD. Pravidelně obsazuje bienále výstav pro Konto bariéry v Praze. Jedná se o výstavu v Karolinu UK a následně o aukci, ve které se draží jednotlivé artefakty za účelem podpory postiženým studentům. V současné době JMB připravuje svoji 107. výstavu.

JMB-Newsletter
Dvanáct let s přáteli vydává bulletin JMB-Newsletter, jež vychází 1-2x za dva měsíce. Je vydáván v tištěné formě a volně šiřitelného PDF dokumentu, který se zaměřuje na východní Čechy, ale nejen tam.
Pravidelnými odběrateli bulletinu jsou výtvarníci, kritici a zájemci o výtvarné umění, především z ČR (tedy 350-500 emailových adres).

Kontakt
Zájemcům o odběr JMB-Newsletteru do emailové schránky, stačí napsat na uvedenou adresu.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.jmb-obrazy.cz