Obraz čermenského rodáka se v Paříži vydražil za 92 milionů korun

Obraz čermenského rodáka se v Paříži vydražil za 92 milionů korun

Surrealistický obraz Trauma zrození od Jindřicha Štýrského se v Paříži vydražil v přepočtu za 92,3 milionu korun. V případě Štýrského, který se v roce v roce 1899 narodil v Dolní Čermné, jde o nejdráž prodaný obraz. Dosavadní rekord z jeho tvorby držel obraz Utonulá, který se v roce 2017 prodal za 24,3 milionů korun.

Cena přesahující 90 milionů korun je u českého umělce velice výjimečná. Tím vůbec nejdražším obrazem je Tryskání II od Františka Kupky, který se v roce 2021 v Londýně vydražil za 230 milionů korun. Rekord českých aukcí drží Staropražský motiv od Bohumila Kubišty prodaný v roce 2022 za 123,6 milionu korun. Částka, kterou kupující v pařížské aukci za Štýrského obraz zaplatil, překonala cenu nejdražšího obrazu jeho umělecké souputnice Toyen, jejíž obraz Cirkus se v roce 2021 prodal za necelých 80 milionů korun.

Jindřich Štýrský v roce 1920 po smrti matky využil peněz z dědictví a přestěhoval se do Prahy, kde se připojil k avantgardnímu proudu mířícímu proti malířským tradicím. „Malovat kompromisně a líbivě nemohu, ani kdyby se mi tisíce sypaly,“ říkával. Na studiích se nepohodl s profesorem Maxem Švabinským, školu přerušil a odjel k Jadranu, kde potkal už zmíněnou Toyen. Stali se nerozlučným párem a odjeli spolu do Paříže. Do Prahy se vrátili na konci 20. let, kde se Štýrský stal šéfem výpravy Osvobozeného divadla.

Do Paříže znovu odjeli na pozvání francouzských surrealistů v roce 1935. Jindřich Štýrský tam vážně onemocněl a sužován srdeční chorobou namaloval svůj nejchmurnější obraz – Trauma zrození, které se o 87 let později prodalo za 92 milionů korun. Na obrazu se na černé ploše vznáší embryo v placentě, kožená rukavice, pahýly stromů, pytle potřísněné krví, požírající se ryby, lebka kytovce a spár dravce. Byl to právě tento obraz, který visel nad postelí Štýrského pražského bytu, ve kterém umělec v roce 1942 zemřel.

V prostorách nové dolnočermenské radnice právě vzniká muzeum věnované známým rodákům městyse – automobilovému závodníku Čeňkovi Junkovi, malíři Jindřichu Štyrskému, sochaři Ladislavu Faltejskovi a hudebnímu skladateli Cyrilu Pecháčkovi.

Matěj Brýdl

Více o Jindřichu Štýrském si můžete přečíst tady >> https://www.lanskrounsko.cz/cz/historie/osobnosti/9726-jindrich-styrsky-1899-1942

Originál jednoho z obrazů Jindřicha Štýrského, konkrétně Májová noc, byl vystaven i přímo v Lanškrouně v sále lanškrounského zámku. Bylo to 18. června 2015. Tržní cena obrazu atakovala sumu deseti miliónů korun, a tak musel být nepřetržitě střežen strážníky městské policie. Více na https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/5105-na-prednasce-byl-original-obrazu