„Charakteristické pro moje fotky jsou klid a pokora," říká Vladimír Skalický

„Charakteristické pro moje fotky jsou klid a pokora," říká Vladimír Skalický

Hotel Slavii na náměstí v Lanškrouně čeká totální rekonstrukce, přesto 7. srpna posloužil jako impozantní kulisa pro výstavu fotografií Vladimíra Skalického nazvanou Šedesát.

Na zhlédnutí šedesáti černobílých fotografií rozmístěných v přízemí a prvním poschodí bývalého hotelu, měli návštěvníci 60 minut. Někteří využili příležitosti, aby si prohlédli veškeré dostupné prostory budovy a připomněli si tak dobu, kdy ještě sloužila původnímu účelu.
„Když jsem byl mladej, tak jsem byl pyšnej, jaký umím dělat krásný fotografie. Pak jsem jich nadělal strašně moc. Něco jsem se vzdělal, něco jsem se naučil a to třetí období prožívám teď. A to je maximální pokora ve fotografii," charakterizoval svoji tvorbu autor.


A jakým tématům se nyní věnuje? „Nejraději chodím tady do Obory. Tam mám jeden strom, který chodím fotit čtyřikrát, pětkrát do roka. Rád chodím do lesa brontosaurů, jak ho pojmenovala jedna moje kamarádka, naproti Lanškrouňáčku, jak je ta zaplavovaná oblast. Charakteristické pro moje snímky jsou klid a pokora," zamyslel se fotograf.


Vladimír Skalický se rozhodl celou výstavu, sestávající ze starších i současných snímků, rozprodat v aukci, která na výstavu bezprostředně navazovala. To byla příležitost pro herce Šimona Knápka, který v roli licitátora předvedl zábavnou show. Vyvolávací cena 5 korun šplhala nejprve jen o desítky, později, jak se lidé hecovali, i o stovky korun nahoru.

Text: Marie Hrynečková
Foto: autorka a Stanislav Vimr