V roce 2023 v Lanškrouně „vyrostlo" devět nových budov

V roce 2023 v Lanškrouně „vyrostlo" devět nových budov

Lanškroun se neustále rozrůstá, v uplynulém roce 2023 to ale bylo hlavně díky soukromým investicím. Ve městě nebyla dokončena žádná městská ani firemní stavba, zkolaudováno bylo celkem devět nových objektů a nedošlo k žádnému zrušení adresního místa (demolici).


V naprosté většině převládaly kolaudace soukromých rodinných domů, těch bylo celkem sedm. Jednalo se o čtyři rodinné domy v Dolním Třešňovci, po jednom rodinném domu v ulicích Lidické a Maďarské. A také o rodinný dům se zubní ordinací v ulici Strážní.


Zkolaudovány byly také dva bytové domy. Šlo o třípodlažní bytový dům čp. 1189 na ulici Palackého směrem na Lukovou, což byl poslední z plánované čtveřice vzhledově stejných bytovek. Ty čítají kromě osmi různě velkých bytů (dva třípokojové + kk, čtyři dvoupokojové + kk a dva jednopokojové + kk) také dvě garáže a místnost pro kola a kočárky. Tyto bytové domy začala stavět v roce 2019 firma Stavby Tejkl. Domy čp. 1186 a 1187 byly zkolaudovány již v roce 2021, bytový dům čp. 1188 v roce 2022.
Další nově postavená osmibytovka vznikla poblíž městského centra, jde o čp. 602 v ulici Na Valech. Má jedno podzemní podlaží, dvě nadzemní podlaží a podkroví.

*****

Pro porovnání uvádíme také objekty dokončené v předchozích dvou letech:
- V roce 2022 bylo zkolaudováno celkem osm nových staveb, a to čtyři rodinné domy (ul. Lidická 2x, Palackého a Maďarská), dva bytové domy vždy po osmi bytech (ul. Palackého a Dolní Třešňovec), dále výrobní a administrativní hala SOMA na ul. Dukelských hrdinů a Poliklinika Lanškrouna na ulici Čechově.

- V roce 2021 to bylo jedenáct objektů, a to šest rodinných domů (ul. Maďarská 2x, Palackého, Houští, Na Náhonu a v Dolním Třešňovci). Dále dvě osmibytovky na ul. Palackého a dům o třinácti bytech v ulici Na Slovanech. Významnou stavbou bylo také třípodlažní Stomatologické centrum ABE Dent na Pivovarském náměsti. Výčet zkolaudovaných staveb v roce 2021 uzavírá jednopodlažní budova instalačního materiálu Deltatop v ulici Krátké.

Marie Hrynečková
Zdroj: Stavební úřad Lanškroun

Foto:
1 a 2 - Bytový dům čp. 1189 na ulici Palackého.
3 - Celkový záběr na čtyři bytové domy na ulici Palackého postavené v letech 2019 až 2023. V popředí dům čp. 1186.
4 až 6 - Bytový dům čp. 602 v ulici Na Valech.

 

Související články