Co se staví u Olšového rybníka?

Betonové základy u Olšového rybníka vyvolaly otázky

S dotazem „Co se to staví u Olšového rybníka?", kde jsou patrné půdorysně obloukovité betonové základy, jsme se obrátili na Milana Vaculíka z odboru investic MÚ.

Ten vysvětlil, že se zde začíná stavět jeden z pěti vstupních objektů do městského lesa. Poslední a největší (na přiloženém plánku je označený jako SO 01).

„Tento objekt bude sloužit jako infotabule, kde budou informace o městských lesích, a místo k odpočinku. Po projití bránou bude umístěna lavička, ze které bude výhled na Olšový rybník. Součástí stavby budou i stojany na kola." 

K akci nazvané Vstupní objekty do městských lesů patří ještě další brány a také infosloupky. Vstupních bran jste si už někteří možná všimli. Jsou vzhledově podobné, ale v menším provedení než ta u Olšového rybníka. „Čtyři vstupní brány jsou již dokončené a jejich umístění je zobrazeno ve fotogalerii s označením SO 02. Jedná se o pěšinu podél silnice na Ostrov a po překročení silnice na hráz Dlouhého rybníka pokračuje k zahrádkám. Dalšími objekty jsou čtyři infosloupky, které budou umístěny u vstupů do Rychtářského lesa," doplnil odpověď na náš dotaz Milan Vaculík.

Mezi pěti uchazeči vyhrál výběrové řízení Adam Vojtíšek z Letohradu. Náklady na zhotovení celé zakázky jsou rozpočtovány v částce necelých 911 tisíc Kč bez DPH a jsou stoprocentně hrazeny z dotace Státního zemědělského intervenčního fondu.

Marie Hrynečková
Foto 1 a 2 autorka
Foto 3, nákresy a vizualizace archiv MÚ

Poznámka: Rychtářský les je součástí Městkých lesů Lanškroun, ale leží v katastru obce Albrechtice. Městské lesy Lanškroun, tedy lesy ve vlastnictví města Lanškroun, mají rozlohu necelých 315 ha. Nezasvěcený člověk by předpokládal, že městské lesy se nacházejí v katastru města Lanškroun. Ve skutečnosti tomu tak ale není, v katastru Lanškrouna je jen 79,65 hektarů z těchto lesů. Většina plochy městských lesů se nachází v okolních obcích, a to:

v Albrechticích 163,56 ha
v Horním Třešňovci 5,4 ha
v Dolním Třešňovci 50,16 ha
v Ostrově 0,02 ha
v Rudolticích 4,37 ha
v Sázavě 11,75 ha

 

Foto, nákresy a vizualizace:
1 a 2 - U Olšového rybníka se začíná stavět největší vstupní objekt (brána). Základy z vodostavebního betonu jsou již připravené.
3 - Vizualizace velké vstupní brány, která vznikne u Olšového rybníka.
4 - Čtyři menší vstupní brány jsou již instalovány. Průchod je široký 1 metr a vysoký 2 metry.
5 - Nákres umístění vstupních objektů.
6 - Vizualizace infosloupků, které budou rovněž kotveny do betonové základové patky.
7 - Infosloupky budou rozmístěny u vstupů do Rychtářského lesa.