Případ Modrý jako svědectví o represích komunistického režimu

Případ Modrý jako svědectví o represích komunistického režimu

Česká televize odvysílala dokument Případ Modrý. V něm Blanka Modrá, dcera legendárního hokejového brankáře Bohumila Modrého, vypráví o životě svého otce. O jeho studiích, o začátcích hokejové kariéry, o úspěších v národním týmu, o obdivu domácích i zahraničních fanoušků, o rodině i o zatčení, mučení a následném umírání.

Blanka Modrá popisuje i vztah k Lanškrounu, kam mladý Bóža jezdil s rodiči na koupaliště a později ve městě našel domov i práci: „Po skončení války a po složení druhé státnice na vysoké škole technické dostal tatínek nabídku od města Lanškroun, aby převzal vedení tamní cihelny. Znal toto městečko dobře. Od dětství tam jezdil s rodiči ke známým. V červenci 1945 se tam tatínek s maminkou a zatím jen s Alenou přestěhovali do domku s hezkou zahradou v Nádražní ulici. Pro město Lanškroun připravil jako novopečený inženýr regulační plán. Vedle toho navrhl přístav na vodním kanále Labe-Dunaj, projektoval letiště a zároveň jezdil do Prahy na tréninky a na zájezdy LTC do ciziny,“ vypráví v dokumentu Modrého dcera.

Bohumil Modrý byl ve své době zřejmě nejlepším hokejovým brankářem světa, který se podílel na prvních úspěších československého hokeje na mezinárodní scéně. Angažmá v NHL mu komunistický režim neumožnil. Místo toho byl spolu s dalšími reprezentanty obžalován ze špionáže a velezrady a odsouzen na 15 let vězení a nucené práce v uranových dolech. Na následky mučení a ozáření zemřel ve věku 46 let.

Dokument je možné pustit si v iVysílání České televize >> https://www.ceskatelevize.cz/porady/13730758532-pripad-modry/

Matěj Brýdl
foto: Případ Modrý