Pravečkův Lanškroun netradičně

Pravečkův Lanškroun netradičně

Pravečkův Lanškroun tentokrát doznal několika změn oproti tomu, jak jej známe z minulých let, kdy festival moderoval Karel Hegner a hrály mnohačlenné dechové orchestry.


26. srpna pódium na nádvoří zámku ovládli mladí hudebníci kapely La Banda z italského partnerského města Castiglione in Teverina. Do Lanškrouna přijela jen část souboru, ta velmi mladá, která v kapele působí krátce. Většina souboru La Banda čítajícího celkem 55 členů se účastnila jiné akce v Itálii. Muzikanti nejdříve zahráli tři písně ze svého repertoáru a poté společně s hudebníky ze španělské kapely Herrera del Duque spustili také italskou, španělskou a na závěr i českou hymnu.

Plánovaný Monstrkoncert se nekonal kvůli tomu, že se hudebníkům na zkoušce nepodařilo dobře sehrát. Stejně tak odpadlo, v tomto případě ze zdravotních důvodů, i avizované vystoupení Brass Company ze ZUŠ Lanškroun.

V podvečer se nádvoří zaplnilo a divákům vše vynahradil koncert Big Bandu Lanškroun, v němž vystoupilo mnoho vynikajících sólistů i zpěváků, mimo jiné i Agáta Křivohlávková, Jarda Kaplan a Libuše Šilarová, kteří jsou zachyceni na snímcích.

Pohodová atmosféra pokračovala i po setmění, kdy vystoupila kapela Green Smätroll a vyhecovala diváky k tanci navzdory sílícímu dešti. Green Smätroll v programu Pravečkova Lanškrouna nahradily původně plánovanou kapelu Sto zvířat, které před týdnem náhle zemřel frontman Jan Kalina.

Marie Hrynečková