V Lanškrouně se předvedla vojenská historická technika

V Lanškrouně se předvedla vojenská historická technika

Kolona vojenských historických vozidel projela 12. srpna osmi městy okresu Ústí nad Orlicí. Lanškroun byl po Jablonném nad Orlicí hned druhý v pořadí a na ulici 5. května již čekala početná skupina fandů historických aut.

Spanilé jízdy se účastnilo tolik historických vozů, že ulice sotva stačila. Kolonu doprovázelo i několik policejních aut a motorek.

Část předváděné vojenské techniky je ve vlastnictví Vojenského muzea Králíky, tato vozidla byla opatřena nálepkou muzea. S většinou automobilů ale přijeli jejich majitelé, kteří si jich velmi považují a neváhají shánět si pro tyto příležitosti dobové uniformy, případně si je nechat ušít. Ale i naopak. Například jedno z aut, které původně sloužilo jako vysílačka, jeho majitel po koupi od armády předělal na civilní značky, vykuchal veškerou elektroniku a slouží mu jako karavan (foto 12).

Nejstarším automobilem byl Mercedes 170 VK z roku 1939 (foto 18 a 19). Majitel prozradil, že ho vlastní asi 6 let a tři roky ho stavěl. Původní vlastník z Orlických hor ho prý používal k ježdění na dřevo. Tento Mercedes se údajně hodně vyskytoval v Itálii a byl používán jako důstojnické auto.

Text: Marie Hrynečková
Foto: Jacopo