Pivovar v Lanškrouně měl dlouholetou tradici

Pivovar v Lanškrouně měl dlouholetou tradici

Občas si při rozhovoru s lidmi, kteří si pamatují na některé zaniklé lanškrounské subjekty, vybavím i mé vlastní paměti z dětství a mládí. I lanškrounský pivovar, dle mého významný provoz se zajímavou historií, tvořil původní historii Lanškrouna, která je významně spjata s německou kulturou a architekturou.

Koncem 17. století se rozhodl kníže Jan Adam z Lichtenštejna, že postaví v Lanškrouně vedle starého městského pivovaru i svůj knížecí. Stavba proběhla v letech 1700-1711. V první polovině 19. století byla k pivovaru přistavěna lahvovna a také rozsáhlé sklepy. Z ulice Na Valech se do nich sypal led získaný z lanškrounských rybníků, kterým se tehdy pivo chladilo.

V mnoha městech naší země stojí pivovar, avšak v málokterém z nich se píše takto zajímavá historie a do devadesátých let se zde vařilo pivo. Hromadné zanikání těchto provozů, které ve většině případů stály uprostřed zástavby nedaleko historických center měst, způsobilo nemalé problémy s jejich dalším využitím. V období zmiňovaných devadesátých let plných změn a nových výzev spojených s potřebou adaptace na volný trh a rostoucím konkurenčním prostředím nakonec ani lanškrounský pivovar tento proces neustál.

Pivo lanškrounští měšťané začali vařit nedlouho po založení města v polovině 13. století. V roce 1700 nechal kníže Jan Adam Ondřej z Lichtensteina v Lanškrouně postavit knížecí pivovar, jehož pivo musely povinně odebírat ostatní města a vesnice panství. Městský pivovar tak nebyl schopen knížecímu konkurovat a jeho postupný úpadek vyvrcholil v roce 1891, kdy zanikl. Tehdy nikdo netušil, že za sto let potká stejný osud i prosperující pivovar knížecí.

Knížecí pivovar projektoval snad Domenico Martinelli, který v té době pro Lichtenštejna vypracoval plány Nového zámku v Lanškrouně.

Pivovar byl postaven velmi rychle, takže už roku 1701 se v něm začalo vařit pivo. To pak lanškrounský knížecí pivovar produkoval pod různými názvy bez přestávky až do roku 1999, kdy byl jeho provoz ukončen. Pro mnohé pamětníky je s tímto pivovarem spojena značka Generál Laudon, která byla určitým symbolem výroby piva ve zdejším pivovaru. Pokud se správně pamatuji, tak se jednalo o 7, 10, 11 a 12ti stupňové pivo. Byl zde také produkován tmavý jedenactistupňový ležák. Kvalita piva byla velmi dobrá a dala se měřit s výtečnými pivy tehdejšího Československa.

V roce 2000 opuštěný provoz pivovaru koupilo za 5,5 milionu korun město Lanškroun a začalo se jednat o jejím novém využití.

Rok 2002 přinesl rozhodnutí přeměnit rozsáhlý areál pivovaru na kulturní a obchodní centrum. V roce 2003 městský architekt Přemysl Kokeš zpracoval zevrubnou urbanistickou studii zahrnující nejen budovy pivovaru, ale i jeho okolí a jednotlivé objekty byly nabídnuty konkrétním zájemcům.

V areálu bývalého lanškrounského pivovaru bylo vybudováno nové náměstí, vznikly zde tři zcela nové ulice a byl založen park. Město Lanškroun také vybudovalo naučnou stezku k této pivovarské historii, kterou lemují informační tabule vztahující se k této pivovarské historii s dobovými foty a mírně obsáhlejším popisem dobových záznamů.

Autor: David Latif
Poděkování archivu města Lanškroun

1 - Foto původního provozu.
2 a 3 - Foto původní stavby a provozu z období 90. let.
4 - Nová přestavba původní budovy na moderní sportovní areál.
5 - Jedna z etiket původní značky pivovaru.
6 - Náhled tabule s fotem průchozí části pivovaru.
7 - Areál bývalého pivovaru v roce 2003.
8 - Nyní je v těchto místech Pivovarské náměstí s parkovištěm, Pivovarská zahrada a například i sportovní centrum s bowlingem a barem, bytový dům a administrativní budova společnosti Spektrum. Nejnovějším objektem je stomatologické centrum ABE Dent, které bylo postaveno v roce 2021 na severovýchodní straně Pivovarského náměstí .