Veřejnosti byl zpřístupněn úsek stezky pod korunami stromů podél Třešňoveckého potoka

Veřejnosti byl zpřístupněn úsek stezky pod korunami stromů podél Třešňoveckého potoka

O stezce pro pěší pod stromořadím propojující Zámeckou zahradu (tehdy ještě park Rudý šátek), Pivovarskou zahradu a přírodní park Lanškrounské rybníky se hovoří téměř 20 let.

Postupně byly vybudovány obě zmíněné zahrady a nyní, 29. června, byl otevřen i usek začínající pod schody z ulice B. Němcové až po Pivovarské náměstí.


Tato část budoucí stezky byla původně v soukromém vlastnictví. Město ji vykoupilo a nejdříve muselo odstranit prodejní sklady sestávající z opláštěné ocelové konstrukce na betonových základech. Prostor, který dlouho vypadal jako zbořeniště, byl nyní zrekultivován, byla vybudována stezka pro pěší, doplněny lavičky a veřejné osvětlení, vysazeny stromy a zaseta tráva...
Posledním pozůstatkem minulého stavu je nedokončený objekt, k němuž patří i sklepy pod bytovým domem č. 312. Soukromý vlastník má zájem tyto nebytové prostory proměnit buď na kancelář nebo kavárnu s vinárnou. Město Lanškroun prozatím udělalo k tomuto objektu přístupovou cestu v podobě chodníčku, kterou případně upraví až poté v jaké podobě bude vstup do objektu.


„Počátek stezky je v zámecké zahradě, která se realizovala v letech 2010 až 2015. Stezka by měla pokračovat na Pivovarskou zahradu, kde by měla vzniknout lávka přes Třešňovecký potok, dále přes ulici T. G. Masaryka, vést ulicemi M. Alše a Rybniční, přes budoucí parkoviště až ke vstupu do areálu Dlouhého rybníka," uvedl starosta města Radim Vetchý. Spolu s ním stezku otevíral i majitel firmy HaS Karel Hrodek, který je spolu s městem Lanškroun významným spoluinvestorem této části stezky.


Stavební práce provedla firma SAPA – LPJ, spol. s r.o. Vysoké Mýto, zahradní úpravy firma Michálek-Lanškroun.

Marie Hrynečková

Foto:
1 a 2 - Otevření úseku stezky za přítomnosti veřejnosti.
3 - Spoluinvestor Karel Hrodek si posteskl, že by v Třešoveckém potoce mohlo být víc vody.
5 - Nedokončený objekt je v soukromém vlastnictví, v budoucnu by tu měla vzniknout kancelář, případně kavárna s vinárnou.
6 a 7 - Pohledy směrem k Pivovarskému náměstí.
8 - Vstup na Pivovarskou zahradu je z této strany uzavřen do doby, než bude vybudována lávka přes Třešňovský potok.
9 - Pohled od Pivovarského náměstí směrem k ulici Na Valech.
10 - Starosta Radim Vetchý po oficielním zahájení provedl celým nově vybudovaným úsekem nevidomé manžele Budzákovi a vše jim podrobně popsal.