Rozhovor: Od 12. června vyjedou na 34 linkách regionu Lanškrounsko zbrusu nové vozy BusLine

Rozhovor: Od 12. července vyjedou na 34 linkách regionu Lanškrounsko zbrusu nové vozy BusLine

V Pardubické kraji začnou od 12. června 2022 jezdit noví autobusoví dopravci, které hejtmanství vybralo ve výběrovém řízení. Smlouvy jsou uzavřeny na deset let. Na Lanškrounsku nahradí dosavadní autobusy ze skupiny ICOM firma BusLine.

Rozhovor s dopravním manažerem pro Pardubický kraj Ing. Jakubem Hanzlíkem, který má ve společnosti BusLine na starosti oblast Lanškrounska:

 

Co mohou lanškrounští cestující od zítřka, kdy dojde ke změně autobusového dopravce, očekávat?
Oblast Lanškrounska je pokryta 34 autobusy. Všech 34 autobusů je úplně nových, jsou nízkopodlažní, je tam místo pro kočárky a vozíčkáře. Autobusy jsou vybaveny klimatizací, USB, internetem... Bude možné platit kartou, mobilem i hodinkami, takže pro lidi oproti dosavadním autobusům příjemná změna.

Jak jsem se doslechla, informační kancelář už nebude na autobusovém nádraží, ale bude působit v Papírnictví na náměstí J. M. Marků. Proč tato volba, která je pro cestující celkem z ruky?
Smlouva s Pardubickým krajem toto umožňuje a ze zkušeností z ostatních kontraktů je pro obyvatele příjemné, pokud jsou informační kanceláře umístěné v centru.

Nezkoušeli jste získat prostory blíž autobusovému nádraží?
Jak jsem říkal, smlouvy s Pardubickým krajem toto řešení umožňují. Navíc ICOM nám nechtěl podepsat smlouvu na pronájem prostor na autobusovém nádraží, takže jsme museli hledat alternativu i z tohoto důvodu.

Nebudete do budoucna hledat něco blíž?
Nejdříve vyzkoušíme tyto prostory a věřím, že to cestující nijak nepocítí.

Jaké záležitosti cestující v informační kanceláři obvykle řeší?
Takové nejběžnější je vyřizování slevové kartičky pro studenty a podávání žádosti o kartičky Iredo, které si zde můžete i nabít.
Poskytování informací o jízdních řádech už dnes není tak časté, cestující si je mohou vyhledat na internetu nebo v aplikaci IDOS.

Bude otevírací doba lanškrounské informační kanceláře v Papírnictví shodná s otevírací dobou obchodu?
Ano, otevírací doba je totožná.

Kde v okolí najdeme další informační kanceláře?
Informační kanceláře bude v Pardubickém kraji Busline zajišťovat na 8 místech, takže si lidé mohou zajít do kterékoliv z nich. Je to Jevíčko, Moravská Třebová, Králíky, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Litomyšl a Žamberk.

Jízdní řády se zítřkem určitě nemění?
Změny v jízdních řádech jsou v kompetenci Pardubického kraje. Změny na Lanškrounsku by neměly být pro obyvatelé nijak zásadní.

Bude možné, aby vozy BusLine využívaly nynější autobusové nádraží, přestože jej vlastní vaše konkurence?
To řeší Pardubický kraj s vlastníkem (firmou ICOM), protože se zde platí za vjezdy, které proplácí Pardubický kraj. ICOM chce za vjezdy poplatek, rovnající se vjezdům na Černý most v Praze, takže probíhají jednání o snížení ceny. Vlastník autobusového nádraží sice cenu o pár korun snížil, ale zavedl vysoké pokuty za maximální stání, za zapnutý motor při odbavení… Jelikož zde řidiči vykonávají např. bezpečnostní přestávky, nelze tyto smlouvy akceptovat.

Budou moci cestující na současném autobusovém nádraží využívat nadále alespoň čekárnu a toalety?
To je otázka na vlastníka objektu, jestli to cestujícím umožní.

A najdou od 12. června lidé své spoje na původních zastávkách?
Ano, Pardubický kraj dohodl s ICOMem, že nás tam v tuto chvíli pustí.

S poděkováním za rozhovor
Marie Hrynečková

 

Úvodní fotografie: Dopravní manažer pro oblast Lanškrounska Ing. Jakub Hanzlík (vpravo) na snímku ze slavnostního zahájení provozu autobusových linek BusLine (11. 6. 2022).

Foto 1 až 5 - Lanškrounské autobusové nádraží, jehož vlastníkem je firma ICOM. Rekonstrukce nádraží proběhla v roce 2019 a stála 9 mil. Kč. Nyní je otázkou, zda jej budou moci cestující využívat. Probíhají jednání mezi firmou ICOM, která je vlastníkem a novým dopravcem firmou BusLine. https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/8900-autobusove-nadrazi-otevreno

6 - Informační kancelář firmy BusLine bude působit v Papírnictví na náměstí J. M. Marků.