Klasika v Lanškrouně. Na TECHNOhrátkách se barvily hlavy, vyráběly lžíce na boty a (de)montovaly převodovky

Klasika v Lanškrouně. Na TECHNOhrátkách se barvily hlavy, vyráběly lžíce na boty a (de)montovaly převodovky

Barevné hlavy, melíry ve vlasech, ale také blikající elektrické obvody, vymodelovaná klíčenka na počítači nebo vlastnoručně vyrobená lžíce na boty – právě to byly typické znaky, že TECHNOhrátky zavítaly do SOŠ a SOU Lanškroun.

Ve středu 27. dubna sem zamířilo 117 žáků osmých tříd z osmi základních škol, aby zde nahlédli pod pokličku pozoruhodné kombinace elektrotechnických, strojírenských a službových profesí.

Šest speciálních pracovišť s manuálními aktivitami poskytlo chlapcům i dívkám první důležité informace před budoucím výběrem jejich dalšího studijního zaměření.
„TECHNOhrátky se vrátily do Lanškrouna znovu po třech letech. Vy máte proti svým starším spolužákům, kteří se do této střední školy nedostali kvůli covidové pandemii, velkou výhodu. Prohlédnete si učebny a dílny, které Pardubický kraj zmodernizoval nákladem téměř 53 milionů korun. Výběr oborů je zde skutečně pestrý a volba kteréhokoliv z nich je zárukou dobrého pracovního uplatnění v budoucnu,“ uvedl ve svém motivačním příspěvku při slavnostním zahájení Martin Kiss, vedoucí Odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje.

 

V akci dva areály
TECHNOhrátky probíhaly ve dvou školních areálech. V Sokolské ulici poznávali aktéři profese elektrikář, nástrojař a mechatronik, v budově v Lidické ulici obory kadeřnice, kosmetička a knihař pro ruční výrobu, který škola v Lanškrouně vyučuje jako jediná v České republice.

„Školáci se do připravených činností pustili hned od začátku s vervou. V dílnách v Sokolské ulici je čekala zkouška technických dovedností. Podle plánku museli například sestavit a spájet blikající elektrický obvod, na počítači modelovali klíčenku pro tisk na 3D tiskárně a náročnou zkoušku podstoupili na stanovišti nástrojářů. Podle šablony si nůžkami z ocelového plechu vystřihli příslušný tvar, na lisu ho ohnuli, vypilovali a výsledkem byla lžíce na boty,“ popsal aktivity Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Mezi děti zavítali také zástupci významných zaměstnavatelů z regionu – ze společností Schaeffler Production CZ a Kyocera AVX. Rušno bylo především u stánku, který na akci instalovala firma Schaeffler. Žáci zde nejprve rozmontovali model převodovky automobilu a poté podle konstrukčního schématu ho museli zpětně sestavit. Stanoveného časového limitu šesti minut sice nikdo nedosáhl, ale i tak to byla pro většinu aktérů velká zábava a zkouška zručnosti.

 

Kadeřnický salon byl i pro kluky
Zdálo by se, že v areálu v Lidické ulici, kde je kosmetický i kadeřnický salon, se budou bavit pouze dívky, ale opak byl pravdou. Mladíci ochotně usedali do křesel, nechali se česat i barvit si vlasy od budoucích kadeřnic. speciálními křídovými barvami do červena, žluta, zelena či modra.

„Zjistili také, jak se dělají melíry nebo na umyté vlasy váže turban. V kosmetickém salonu si musely školní výpravy zapamatovat během dvou minut dvacet různých vystavených přípravků a vzápětí zapsat jejich názvy na papír. Bylo zajímavé, že děti často zapomínaly na make up, což je však vzhledem k jejich věku docela pochopitelné. U knihařů účastníci odhadovali míry a vyzkoušeli si také výrobu notýsků nebo krabiček,“ přiblížila část programu Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

V tradičních soutěžích o velké ovocné dorty uspěla v manuálních aktivitách výprava Základní školy Smetanova z Lanškrouna a ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! uspěla Základní škola Kunčina.


Za svou existenci dosud uspořádaly TECHNOhrátky 108 akcí v pětadvaceti středních odborných školách v Pardubickém kraji. Při těchto seznamkách s řemesly prezentovaly aktivním způsobem ukázky 67 oborů z oblasti strojírenství, stavebnictví, elektrotechniky, zemědělství, zahradnictví, gastronomie a služeb. Zúčastnilo se jich celkem 14 215 žáků ze 119 základních škol – 111 jich přitom bylo z Pardubického kraje a mj. dvě také z polských měst Miedzylesie a Domaszków.

Tisková zpráva TECHNOhrátek

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky