Recenze: Festival Jazz a Little Otherwise 23. 10., L´ART Lanškroun

Recenze: Festival Jazz a Little Otherwise 23. 10., L´ART Lanškroun

„Přesně bych to musel spočítat, ale těch muzikantů, kteří v průběhu dvaceti ročníků vystoupili na tomhle festivalu je opravdu hodně moc,“ přiznává Ilja Michalec, lanškrounský muzikant, skladatel, a nejen duchovní otec renomované každoroční přehlídky Jazz a Little Otherwise.

Z dobře známých pandemických důvodů si festival musel na oslavu svých dvacetin rok počkat a do dramaturgie se rovněž promítla nemožnost přizvat tentokrát zahraniční hosty. Kvalita večera tím ovšem neutrpěla. Neúnavný hledač talentů a hudebních formací s vlastním rukopisem, Ilja Michalec, měl opět šťastnou ruku, a to i po stránce hudební pestrosti.

Moderátor Jakub Horváth nejprve přivedl na jeviště genderově vyvážený kvartet s tajemnou šifrou v názvu 2in2out. Čtveřice – tedy saxofonistka Nela Dusová, kytarista Jan Lacina, kontrabasistka Klára Pudláková a bubeník Adam Sikora (vystupoval s kapelou teprve podruhé, premiéru si odbyl před týdnem v Drážďanech), si získala diváky spíše poklidným meditativním jazzem. Dokázala ovšem, že jí není cizí ani groove v pětičtvrťovém taktu, doprovázející řízné až rockové kytarové sólo.

Následující brněnská jazzpopová skupina Kupodivu namíchala svůj set z jiných ingrediencí. Písně s českými texty v podání zpěvačky Marty Břeňové sahaly od nadsázky až k šansonovější poloze. O bezprostřední kontakt s publikem se postaral lanškrounský rodák, saxofonista Jaroslav Pilný.

Naopak bez onemocnělé zpěvačky se musela obejít skupiny Lucky Joke z Litomyšle. Přesto publikum doslova strhla svým instrumentálně vybroušeným jazzrockem s nosnými melodickými nápady a šťavnatými riffy, které místy neměly daleko k hardrocku. K vrcholům patřila rozsáhlejší skladba Back of Flute, která jistě pohladila sluch každého fanouška Jethro Tull.

Závěrečná formace One Brain měla pak důvod ke dvojité oslavě. Její ústřední motor a kapelník Ilja Michalec završil dvacetiletou existenci nejen festivalu ale i téhle kapely, která na jeho prvopočátku vznikla. I tentokrát potvrdil, že melodická jazzpopová muzika, jíž se One Brain věnují, je generačně zcela otevřená. Právě tady se představili dva noví členové kapely, saxofonistka Gabriela Nováková a teprve patnáctiletý bubeník Matěj Podhradský.

Teď už nezbývá než se nadechnout a zamířit k jedenadvacátému ročníku, který bude, jak se sluší a patří, zase trochu jiný.

Ilja Kučera ml.