Je to jedinečná příležitost poznat, jak a v jaké prostředí se vyrábějí velice oblíbené pekařské a cukrářské výrobky.Lanškrounští turisté a spolu s nimi i několik obyvatel Albrechtic měli minulý týden příležitost prohlédnout si nový provoz pekárny na výpadovce z Lanškrouna na Sázavu a poslechnout si zasvěcený výklad jednoho z majitelů firmy. Prohlídky se v tomto moderním provoze společnosti Pekařství a cukrářství Sázava pořádají intenzivně již přes půl roku.
Sešlo se nás v pondělí 8. února okolo 25 zájemců, v dost neobvyklou dobu: v půl osmé večer, což už je doba naplno rozběhnuté noční výroby.
Historii a činnosti firmy nám v jednací místnosti firmy popsal pan Jiří Kollert, jeden ze dvou majitelů firmy (tím druhým je Dalibor Matějík). Pan Kollert nás poté provedl po provoze a v závěru zodpověděl naše dotazy.
Exkurze měla značný úspěch, nejméně dvakrát jsme s nadšením tleskali.
Kde se vzali
Začátky těchto dvou pekařů jsou přímo modelové. Nebylo jim ještě ani 25 let, když bez znalostí pekařského oboru začali v roce 1990 podnikat. Od základů, obrazně i ve skutečnosti. Oba nadšenci totiž svépomocí vystavěli v obci Sázava malou pekárnu, s pecí, kterou nebylo kam dát a tak do hlavní místnosti vedlo jen její čelo a pro vlastní pec vybudovali venku přístřešek ze staré plechové garáže.
Dělali skoro vše, od pletení vánoček až po rozvoz pečiva zákazníkům.
Učili se za pochodu, inspiraci nacházeli nejen v Česku, ale i na cestách v Itálii, Německu a jinde. Přátele v oboru našli například ve zlínské firmě Svoboda & Březík.
Jak se nám jevilo, těžili hlavně ze tří silných stránek:
Za prvé – to, že nepocházeli přímo z oboru, nebyla nevýhoda, ale naopak velká výhoda: přijímali bez „cechovních“ předsudků netradiční řešení a postupy.
Za druhé – rozhodli se neslevovat z kvality, vyhýbali se náhražkám a věří, že o něco vyšší cenu spotřebitelé pochopí a kvalitu se naučí vyhledávat.
A za třetí – našli společnou řeč s českými výrobci strojního vybavení. Pečivo formují na stroji z Příbrami, koblihy fritují na důmyslném automatu z Litomyšle a pece na chleba mají z Čejče u Hodonína. To známe i z jiných lanškrounských firem – tuzemští dodavatelé specializovaných strojů jsou nejrychlejší, když je potřeba něco řešit, a také spolupráce na nových verzích zařízení je s nimi snadná, rychlá, a oboustranně výhodná.
Když se před časem dali i do cukrářské výroby, vsadili na tradici – a když potřebují další recepty, hledají je i ve spolupráci s vlastními zaměstnanci. Například na jablkový závin (my říkáme „štrůdl“) vypsali interní soutěž. Zaměstnankyně nadělaly a přinesly štrůdly podle svých domácích zvyklostí a pak se anonymně ochutnávkou hledal ten nejlepší. A vítězný recept firma přijala do svého výrobního programu.
V těchto dnech mají novou řadu cukrářských výrobků s motivy zimní olympiády.
Už zimní olympiádu v Naganu oslavili netradičně – na oslavu hokejového vítězství rozdali ve své tehdejší speciální prodejně u autobusového nádraží přes 5000 rohlíků zdarma. Co udělají letos, když se povede, nechtěl pan Kollert prozradit.
Pekárna
Současná pekárna je již třetí budovou v historii firmy. O první v obci Sázava jsme už hovořili. Druhou byla novostavba uvnitř Lanškrouna poblíž autobusového nádraží, bohužel ze všech stran obklopená zástavbou a proto bez možnosti dalšího rozšíření.
Když se k tradiční pekařské výrobě zavedly i výroby cukrářská a lahůdkářská, nezbylo než stavět potřetí. Na zelené louce, v průmyslové zóně na východním okraji Lanškrouna. Z celé řady výhod uvádíme především získaný prostor, vlastní trafostanici a možnost uplatnit nejnovější způsoby úspory energií, to vše podtrženo moderní logistickým systémem.
Co dělají a kde to prodávají
Na svém webu představují sortiment denního pečiva, chlebových výrobků, cukrářských výrobků, lahůdek, BIO produktů a dortů. Zakládají si na poctivých tradičních recepturách a na kvalitních českých surovinách. Jen v ojedinělém případě, kde to z patentových důvodů není jinak možné, vyrábějí podle zahraniční licence.
Sázejí na svou síť téměř dvaceti vlastních prodejen v okruhu 35 km od Lanškrouna. Vzdálenost asi 40 km považují za hraniční, neboť každá prodejna dostává v chladicích autech pekařské polotovary, které pak na místě dopéká, a tak nakupující obdrží nejčerstvější chléb nebo pečivo, jak je to jen v současnosti možné. Každá prodejna má dvě pece, na výstup jedné z nich je vidět přímo od nákupního pultu.
Trochu výjimkou je oblíbené lahůdkářství na náměstí J. M. Marků v Lanškrouně. Když to tady pekaři poprvé před mnoha lety zrenovovali, uvědomil jsem si s příjemným překvapením, že už máme i tady v Lanškrouně lahůdkářství srovnatelné s některým v Norimberku nebo jinde ve vyspělé Evropě. Od té doby proběhla ještě jedna renovace, a ta k mé radosti zachovala skvělé prostorové rozložení místností.
Ještě o lidech
Díky svému úspěchu a zájmu o své výrobky nemuseli během historie firmy propouštět zaměstnance pro nadbytečnost. Dnes mají přes 220 zaměstnanců, polovinu z nich ve svých prodejnách, polovinu ve výrobě.
Majitelé firmy podporují řadu společenských aktivit. Zmínku si zaslouží hlavně jejich podpora snah uchovat krásu naší krajiny a především blízkých hor a uchránit je před rušivými technickými stavbami.
Co říci závěrem? Nabídnou-li vám pekaři možnost exkurze do pekárny, rozhodně neváhejte a běžte se podívat. Budete odcházet s velmi silnými dojmy.
Jiří Kohout
(Fotografie poskytlo Pekařství a cukrářství Sázava)
https://www.lanskrounsko.cz/pl/reportaz/1222-seznamte-se-pekarstvi-a-cukrarstvi-sazava-s-r-o#sigProId0ba169679d