„Kdo umí chodit, ten umí i tančit!“ Swingové kurzy začaly!

170212-swingKdyž se nějaká akce pořádá poprvé, téměř běžně začíná nesmělým postáváním a pokukováním po ostatních. Jestli bude úspěšná, se ukazuje záhy na tom, jak rychle se atmosféra uvolní, když program začne.

Na první lekci populárního swingového tance Lindy hop v Lanškrouně se bezprostředním přístupem a milými úsměvy lektorské dvojice Kolina a Zuzky rozpadly všechny ostychy na prach dřív, než byste řekli triple step.

Všichni studenti brzy poznali, že se v tomto kurzu kromě tančení i dobře pobaví, protože kdo tančí, ten zkrátka nemůže být morous.

První lekce často bývají seznamovací, i tady se studenti (ve věkové kategorii 20-80 let! ;-) ) navzájem celkem poznali. Během lekce si každý zatančil s každým a to hned několikrát a dobrovolný small talk byl při výměně partnera nebo partnerky ukončen optimistickým hight five nad hlavami. Dlouhými rozprávkami se ovšem jinak čas neztrácel.

Protože ještě před ukončením kurzů je plánovaná první veřejná swingová a elektroswingová tančírna v Music baru Forea, je potřeba si alespoň základní krok a pár nejjednodušších figur pořádně zažít. Po první lekci by leader, tedy nejčastěji muž, měl vědět, jakým krokem, a kdy začít tančit. Jak follower-ku/partnerku vést, jak si ji pod rukou dostat před sebe a pak zpět do základní pozice v uzavřeném držení.

Na kurzu je objevila i jedna výjimka z pravidla, že u tance vede vždy muž. Jedna odvážná mladá dáma se rozhodla naučit se leaderovat, což není snadná výzva. Úkolem leadera je followerku (muže-followerku na kurzu zatím nemáme, ale věříme, že v takto příjemné partě lidí brzy přijde chuť na experimenty) hlavně dobře bavit. To se pojí s náročnou mozkovou činností při vymýšlení zajímavých  figur a jejich kombinací, protože stále opakujícím se základním krokem a točením v kolečku se jen těžko zavděčíte.

Středeční výuka probíhá ve dvou po sobě tančících skupinách, které se obě naplnily víc, než organizátoři očekávali. Další kurzy budou navazovat hned po skončení této vlny, což bude za pět týdnů.

Budou otevřeny opět kurzy pro začátečníky a pro ty, kterým už rock step a triple step říká „Pane!“, kurzy pokračovací. Víme, jak je těžké někdy udělat ten první krok a vydat se do nových, neprobádaných vod. U tance, a Lindy hopu zvlášť, se však není čeho obávat. Jak řekl lektor Kolin hned v úvodu první lekce ,,Kdo umí chodit, ten umí i tančit!“ My víme, že to ve vás je, a tak se nebojte to pustit ven!

Třeba vám pomůže veselá písnička, která nám na kurzech často hraje. Zpívá ji „Obyčejný Joe“, který se s tím ale taky chlapácky popral! ;-) https://www.youtube.com/watch?v=ZNd4Bs6mqYM

Jestli už teď pociťujete touhu se do dalších kurzů přihlásit, můžete si nadělit valentýnský voucher. Máme ho ve verzi pro pár, pro moderní ženu či muže i ve verzi pro jednoho. Vše, co potřebujete vědět o lanškrounských kurzech swingových tanců, se dozvíte na stránkách www.swingberry.cz  anebo na facebooku www.facebook.cz/swingberry.lanskroun.

Na taneček s vámi se těší lektoři Kolin a Zuzka, vaši swingaři s modrou jahůdkou v logu!

 

Text: Miho Cinková
Foto a obrázky: autorka a internet