Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 Wyświetleń:535x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Wyświetleń:271x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Wyświetleń:259x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Wyświetleń:752x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

181213 sedarnaMěsto Lanškroun se v minulých letech snažilo postarat o osoby žijící na ulici tím, že jim umožnilo strávit mrazivou noc ve vestibulu radnice. To se neosvědčilo, protože bezdomovci nebyli schopni dodržet stanovená pravidla. Během pobytu na radnici popíjeli alkohol, dělali nepořádek a chovali se hrubě k paní, která po nich musela v brzkých ranních hodinách uklízet.


Počet lidí žijících na ulici se v Lanškrouně drží už několik let kolem dvaceti, konkrétní osoby se však obměňují. Z nich jsou v současné době jen čtyři, které jsou v noci doslova bez střechy nad hlavou. Pro letošní zimu proto město zřídilo vytápěnou sedárnu s kapacitou maximálně 6 osob. Jedná se o místnost na ulici T. G. Masaryka naproti veřejným toaletám, která měla původně sloužit jako trafika, pro niž se ale za celých deset let nepodařilo sehnat nájemce.

Sedárna bude otevřena ve dnech, kdy venkovní teplota klesne pod -10°C, v době od 19 do 7 hodin za účelem přečkání mrazivého počasí bez újmy na zdraví.

Městská policie bude sedárnu kontrolovat vždy po 1,5 hodině. Pokud dojde k nevhodnému chování klientů - potyčky, požívání alkoholu, kouření, pokálení (toalety jsou přes chodbičku) či pozvracení apod., vykáže viníka ze sedárny, případně sedárnu uzavře.

Lidé bez domova mohou také během dne využívat Nízkoprahové denní centrum Charity v Lanškrouně, kde se pro letošní zimu podařilo vyjednat prodloužení provozní doby o 2,5 hodiny, tj. do 16:30 hodin.

Marie Hrynečková

 

Foto:
1 - V objektu, který stojí na ulici T. G. Masaryka deset let, jsou po levé straně od vstupních dveří umístěny veřejné toalety. Po pravé straně je místnost, která měla být původně trafikou - proto prosklená část stěny s malým okénkem pro výdej zboží. Nájemce, který by trafiku provozoval, se však nikdy sehnat nepodařilo. V roce 2008 činily náklady na tuto stavbu 1,75 mil. Kč.

2 - Vlevo od vstupu jsou pánské a dámské toalety, které mohou lidé ze sedárny využívat bezplatně.

3 a 4 - Po pravé straně jsou také dvoje dveře. Jedny do místnosti, co měla sloužit jako trafika a druhé vedou na toaletu pro handicapované.

5 a 6 - Místnost (původně trafika) o velikosti cca 4 x 2 metry bude nyní sloužit jako vytápěná sedárna pro osoby bez přístřeší.

View the embedded image gallery online at:
https://www.lanskrounsko.cz/pl/8338-sedarna#sigProIdbcc52d7837