Lanškroun

Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

20. 04. 2024 Hits:148x

A to přímo uprostřed lanškrounského náměstí, abychom názorně viděli, co vše se ocitne v nádobách na směsný komunální odpad. Ano, i takto může vypadat Den země, který se v Lanškrouně konal 19. dubna. ...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:428x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:282x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:753x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

200602 hrackarna„Mamííí, pojď se podívat co tam mají, něco tam koupíme..."
Takové a podobné komentáře jsme často slyšely od pokladny obchodu Papír Hračky Sport Kodytek náměstí J. M. Marků 10 v Lanškrouně. Nyní bývají kupující nemile překvapeni, když zjistí, že obchod bude koncem června zrušen. Nyní se vše vyprodává se slevou 30%, tak je ještě nějaký čas možnost si vybrat ze zbývajícího sortimentu.

Kromě jiných skutečností a důvodů je jedním i dlouhé šestitýdenní uzavření v rámci opatření proti šíření koronaviru bez tržeb pro fungování obchodu potřebných. Ať byla ta jarní omezení a uzavření některých provozoven jakkoli potřebná, aby se zamezilo šíření koronaviru, na malé podnikatele, výrobce i obchody to má nečekaně tvrdý, až likvidační dopad.

Je to bohužel zrovna v době, kdy se nám s paní vedoucí Dagmar Kodytkovou na podzim podařilo zahájit spolupráci s nadačním fondem Šance onkoláčkům a prodejem našich i od hodných lidí darovaných výrobků pomáhat nemocným dětem. Před Vánoci vznikla drátenická dílnička, kde si se mnou každý mohl zkusit práci s drátem a něco se o drátování dozvědět.

Dílnička už delší dobu fungovat sice nemohla, ale v obchodě je i tak možno zakoupit ruční výrobky a přispět za ně do oficiální sbírkové kasičky pro nadační fond.

S paní Kodytkovou také vkládáme výrobky do aukcí na bazárek nadace, kde si je zájemci vydraží a platby posílají přímo na transparentní účet nadačního fondu, který prostředky rozděluje potřebným. Každý si tam může vše zkontrolovat.

Od listopadu jsme potřebným dětem díky hodným lidem a také DJ Standovi, který po vánocích poslal na účet nadačního fondu, o kterém jsem ho informovala, krásných 12 000 Kč, přispěli v rámci pokračování Knoflíkiády všichni dohromady částkou k 31. 5. přes 110 000 Kč.

Výrobky sice budeme i dál vkládat do aukcí, a začala jednání, kam by bylo možno umístit sbírkovou kasičku, aby v Lanškrouně už zůstala, ale netěší nás, ani naše stálé i náhodné zákazníky, že nejen dílnička, ale celý obchod končí. Ale nedá se nic dělat.

My navíc přijdeme o práci, kterou jsme ještě byly schopny při našich zdravotních omezeních s invalidními důchody zvládnout, a která nás bavila.

Je takové pořekadlo, že „Všechno zlé je k něčemu dobré", ale zatím marně přemýšlíme, k čemu by mohlo být uzavření oblíbeného hračkářství dobré. Čas to možná ukáže, možná ne. V každém případě mizí z náměstí obchod, který k jeho koloritu dlouho patřil.

Děkujeme za dlouhodobou přízeň všem zákazníkům a také všem, kteří s námi podpořili při spolupráci s nadačním fondem Šance onkoláčkům nemocné děti.


Rodina Kodytkova a kolektiv prodejny

Text a foto: Krasava Šerkopová