Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 Hits:481x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:173x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:233x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:749x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

190204 pamatkyDotační program na rok 2019 byl schválen zastupitelstvem města 18. prosince 2018. Všechny dotační programy pro poskytování dotací včetně podmínek pro poskytnutí a formulářů žádostí jsou zveřejněny na úřední desce městského úřadu. Formuláře žádostí si lze též vyzvednout na odborech, které jednotlivé programy administrují (odbor finanční, odbor školství a kultury, odbor sociální a zdravotní).


Jedná se o tyto dotační programy:

Dotační program na podporu cestovního ruchu a vztahů s partnerským městy s částkou 50 tisíc korun.

 

Dotační program poskytování sociálních služeb a služeb souvisejících. Jedná se o pomoc osobám v nepříznivé sociální situaci, je zaměřen na prevenci kriminality a zajištění sociálního začlenění. V tomto programu město počítá s částkou 300 tisíc korun.

Dotační program na podporu sportu, kde Město Lanškroun chce být městem, které podporuje mládež ve sportu a ve volnočasových aktivitách. Chce podporovat spolky, které s mládeží aktivně pracují a podpořit tedy jejich činnost. V tomto programu je vyhrazena částka 2.600.000 korun, přičemž na podporu celoroční činnosti a jednorázových akcí s dětmi a mládeží bude určena částka ve výši 2.200.000 korun a zbývající částka ve výši 400.000 korun bude určena na odměny pro trenéry v tréninkovém roce 2019 - 2020.

Dotační program na podporu kultury. V tomto programu bude rozděleno 300.000 Kč. Jde o nižší částku než v roce 2018, protože o dotace na nájemné v prostorách poskytovaných Kulturním centrem Lanškroun je možné požádat ve speciálním dotačním programu na nájemné.

Dotační program na podporu subjektů, které hradí pronájem prostor v nemovitostech ve vlastnictví města s částkou 300 tisíc korun.

Posledním vyhlášeným dotačním programem je Program Regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Jedná se o akce zařazené do Anketního dotazníku a to:
- dokončení restaurování ostění oken na budově děkanství čp.2
- oprava a nátěr oken na budově děkanství čp.2 (okna v prostorách městské knihovny)
- obnova původních kamenných schodů v budově gymnázia
- oprava fasády věže radnice
- restaurování portálu a fresek v domu čp 78 v ul. Kozinova


Cílem dotačních programů je podpora celoroční činnosti organizací a spolků, sportovních a volnočasových aktivit občanů města a to zejména dětí a mládeže, kultury a podpora v sociální oblasti.

Období přijímání žádostí je od 1. do 28. 2. 2019.

Text: tisková zpráva MÚ
Foto: Marie Hrynečková

 

Dotační programy jsou zveřejněny na:

https://ude.tcssl.cz/lanskroun/?Dota%C4%8Dn%C3%AD+programy

 

 

Foto objektů navržených v Programu Regenerace městských památkových rezervací a zón. Jedná se ve všech případech o nemovité kulturní památky. Opravy budou realizovány jen v případě získání dotace:

1 a 2 - Na budově děkanství by mělo být dokončeno restaurování ostění oken na straně do dvora (od restaurace U Pastýře). Rozsáhlá raně barokní stavba byla vybudována v letech 1703 - 1705, v 90. letech dvacátého století byla obnovena fasáda a v letech 2009-10 vyměněna střešní krytina.

3 a 4 - Rovněž na budově děkanství, ale v části, kde sídlí městská knihovna, by měla být opravena a natřena okna.

5 - Měly by být obnoveny nášlapné plochy vnitřních pískovcových schodů v budově gymnázia, která je nemovitou kulturní památkou. Je příkladem neorenesanční školské budovy, postavena byla v roce 1874. V 90. letech dvacátého století proběhla celková obnova fasády budovy.

6 a 7 - Také fasáda radniční věže by si již zasloužila opravu. Lanškrounská radnice je kvalitním dokladem renesanční architektury s dochování řady původních kamenických prvků, např. portálů a hlavic. Postavena byla v letech 1581-82, v 90. letech dvacátého století proběhla celková rekonstrukce interiéru i obnova fasády.

8 až 11 - K restaurování jsou doporučeny také portál a fresky v domě čp. 78, ul. Kozinova (nyní Viet Food).
Hodnotná honosná renesanční stavba měšťanského domu z poloviny 16. století s bohatě zdobenými portály a restaurovanou renesanční freskovou výmalbou na stěnách v přízemí, je ojedinělou nejen na území Lanškrouna, ale i v celém regionu.