Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 Hits:481x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:173x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:233x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

181010 avxSlavnostním přestřižením pásky byla 9. října zahájena činnost nového vzdělávacího centra společnosti AVX v Lanškrouně. Zdá se být až symbolické, že bylo otevřeno právě v budově, kde v roce 1992 začaly první "oťukávací" kontakty mezi Teslou a AVX. Tehdy zde bylo zřízeno pracoviště vzhledové kontroly tantalových kondenzátorů, kdy dvanáct operátorek vedených Vladislavem Kuběnkou v náročné zkoušce obstálo. Odstartovala se tak éra společnosti AVX v Lanškrouně. Ta má dnes bezmála 1600 zaměstnanců a týdně vyrobí 17 milionů tantalových kondenzátorů, jimiž pokrývá 40 % světového trhu.

Celé jedno patro budovy nazývané 4M4 je vybaveno stroji určenými pouze pro výuku žáků středních škol. "Prozatím to budou dva čtvrté ročníky z VDA v České Třebové (Vyšší odborné školy a Střední školy technické)," vysvětluje Miroslav Hegr, který má za AVX vzdělávací centrum na starosti. On sám pracuje v AVX od samého začátku, prošel si cestou od operátora až po pozici elektromechanika specialisty. "Doufáme, že se připojí i další střední školy např. v Lanškrouně a ve Svitavách, aby to bylo efektivní. Prozatím se budou zaučovat žáci i učitelé. Seznámí se s obsluhou strojů, jejich údržbou, s žáky budeme stroje rozebírat, aby si vyzkoušeli jak elektrickou, tak mechanickou část. Naučí se stroje rozložit a složit. Pro začátek takto. Představa je, že žáci by tady vykonávali také svoji praxi. Budou zaškolení a nebudou se strojů bát. Mně se tento projekt líbí strašně moc," dodal.

Slavnostnímu otevření byli přítomni ředitelé středních i základních škol z Lanškrouna i okolí. Vedení Pardubického kraje i města Lanškroun v posledních letech technické vzdělávání velmi podporují, a tak jejich představitelé samozřejmě nechyběli ani při tomto významném okamžiku. "V kraji neexistuje škola, která by neposílala žáky do dílen. Praxe, stáže, exkurze. Ale my prosazujeme kvalitativně vyšší stupeň vzdělávání, a ten spočívá v tom, že v soukromé firmě je odborné dílenské pracoviště, kam přijde skupina žáků se svým učitelem a výuka probíhá přímo na pracovišti. Cílem je naučit se konkrétní práci pod vedením odborníka z praxe. Pokud mluvím o strojírenství a elektrotechnice, tak jsou v kraji taková pracoviště jen tři, a to ve firmě Bühler v Žamberku, Isolitu Bravo v Jablonném nad Orlicí a nyní i v AVX Lanškroun," uvedl krajský radní Bohumil Bernášek.

Hosté si poté prohlédli provozy společnosti, kterými je provedli vedoucí výroby Ivan Horáček a technoložka Silvie Vilčová za přítomnosti ředitele AVX Hynka Stejskala.

Marie Hrynečková


Foto:
1 - Zleva personální manažer AVX Martin Lichtenberk a ředitel firmy Hynek Stejskal.
3 - Radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek.
9 - Slavnostní přestřižení pásky. Zleva hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, ředitel AVX Hynek Stejskal, ředitel Vyšší odborné školy a Střední školy technické (VDA) Česká Třebová Jan Kovář a radní PK Bohumil Bernášek.
10 - Jan Kovář v rozhovoru s elektromechanikem specialistou Miroslavem Hegrem (AVX), který má nové vzdělávací centrum na starosti.
11 - Hosté si prohlédli výrobu tantalových kondenzátorů.
12 - Administrativní budova česko-anglicko-americko-japonské společnosti AVX v Lanškrouně.