Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 Hits:502x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:224x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:248x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

200602 ornament

Poté, co jsme zveřejnili vyluštění hádanky, se redakci ozval pamětník, který přesně věděl, k čemu litinová ozdoba na budově polikliniky v minulosti sloužila. Jan Sisr popsal situaci, kterou zažil jako dítě začátkem 50. let:


„Tehdy jsme bydleli v ulici Úzké. Když jsem se jednoho dne vracel domů z hudebky, viděl jsem nákladní auto, které právě vyložilo zboží v obchodě s potravinami pana Cvrčka (v místě dnešní solné jeskyně). Zůstal jsem proto stát na rohu ulic Hradební a S. Čecha a čekal, než řidič projede ulicí nahoru. Když auto zabočovalo do ulice S. Čecha, zavadilo korbou o lucernu, která byla zavěšená na fasádě dnešní polikliniky. Srazilo ji dolů a lucerna mě zranila, rozsekla mi kůži na nose. Nevěděl jsem, co mám dělat, ale nakonec jsem zašel do ulice 28. října, kde v budově dnešní cukrárny (čp. 30) sídlil Československý červený kříž. Tam mně zranění ošetřili."

Z vyprávění Jana Sisra tedy jednoznačně vyplývá, že v 50. letech litinová ozdoba sloužila k zavěšení lucerny. Protože je v tomto místě roh budovy zaoblený, osvěcovala částečně jak ulici Hradební, tak i S. Čecha. Panu Sisrovi děkujeme za zajímavou příhodu a vysvětlení, k čemu litinový prvek na budově sloužil.

 

 

Text hádanky:

Ani na Mezinárodní den dětí nemůže chybět hádanka. Tentokrát se jedná o ojedinělý zdobný prvek na jedné z lanškrounských budov, která sice neslouží výhradně dětem, ale i děti ji navštěvují.

 

 

Vyluštění:

Zdá se, že hádanka byla opravdu těžká, redakci se neozval nikdo, kdo by ji dokázal uhodnout. Litinovou ozdobu, která mohla v minulosti sloužit například jako podpěra pro rohovou římsu dělící přízemí a 1. patro, najdeme na budově polikliniky na rohu křižovatky ulic S. Čecha a Hradební. Jde nejspíš o poslední zdobný prvek, který se na fasádě zachoval z doby, kdy budovu v roce 1882 nechal postavit obchodník Eduard Silný. Tehdejší dům neměl ani zdaleka tak strohý vzhled jako dnes. Podle plánů se mělo jednat o budovu s výraznout bosáží, zdobenou horní částí a zajímavě řešenými vstupními dveřmi. Autentické dokumenty včetně podrobnější historie objektu připravujeme ke zveřejnění.

Marie Hrynečková
Foto: Stanislav Vimr

 

Foto 2 - Fotografie je doplněna výřezem z nákresu domu z roku 1881, kde je zakreslen podobný ozdobný prvek podpírající římsu mezi přízemím a prvním patrem.