Lanškroun

Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

20. 04. 2024 Hits:121x

A to přímo uprostřed lanškrounského náměstí, abychom názorně viděli, co vše se ocitne v nádobách na směsný komunální odpad. Ano, i takto může vypadat Den země, který se v Lanškrouně konal 19. dubna. ...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:422x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:281x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:753x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

191018 plasticiUnikátní společný koncert legendární skupiny The Plastic People of the Universe a Filharmonie Brno k příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce. Společně zahrají 8. listopadu od 19 hodin v multifunkčním centru L´Art písně z alba Co znamená vésti koně pod taktovkou dirigenta Pavla Šnajdra.

Autorem orchestrálního aranžmá je Michal Nejtek, autor hudby je Milan Hlavsa a Michal Nejtek, autory textů jsou Vratislav Brabenec a Pavel Nejtek.

Akce se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

 

 

The Plastic People of the Universe

Česká undergroundová legenda The Plastic People of the Universe se po desítkách let vrátila k jedné ze svých nejlepších nahrávek a připravila ji v symfonické verzi!!! Partnerem se jí stala Filharmonie Brno a posluchači se mohou těšit na skladby z legendárního alba Co znamená vésti koně, nahraném „na Hrádečku“, v domě dramatika a pozdějšího prezidenta Václava Havla.

Ve zcela novém koncertním sále Multifunkčního centra LArt v Lanškrouně, výjimečným svou unikátní proměnlivou akustikou, oceněnou i uznáním odborné poroty v soutěži Stavba roku 2019 Pardubického kraje, zazní album legendy českého undergroundu, skupiny The Plastic People of the Universe Co znamená vésti koně. V aranžích od hudebního skladatele Michala Nejtka a v doprovodu Filharmonie Brno, pod vedením dirigenta Pavla Šnajdra, se stalo již za svého prvního uvedení v roce 2014 toto spojení nekonformní skupiny s velkým symfonickým orchestrem velkou hudební událostí s pozitivním společenským dopadem a uměleckým kreditem.

Hudba PPU, komponovaná téměř výhradně baskytaristou Mejlou Hlavsou, ovšem svébytně a svérázně dotvářená a interpretovaná ostatními členy skupiny, směřovala zhruba od poloviny 70. let minulého století od rockových písní směrem k delším, prokomponovanějším celkům. V projektu Co znamená vésti koně se Hlavsova hudba potkává s původními básněmi Vratislava Brabence, psanými v letech 1967 až 1979, a textem Pavla Zajíčka Samson, který tematicky a duchovně do konceptu projektu zapadá. Nutno poznamenat, že „Koně“ vznikli v době, kdy kapela, zbavená možnosti oficiálně veřejně vystupovat, hrála přibližně jednou do roka na utajovaných akcích a každý koncert byl premiérou a zároveň derniérou nového programu. Všechna vystoupení tím získávala na váze a důležitosti, každé bylo performancí svého druhu s ucelenou scénickou prezentací a jednotícím tématem. Koncert Co znamená vésti koně se konal v březnu roku 1981 v Kerharticích u České Lípy, díky totální zakonspirovanosti proběhl klidně a bez zásahu represivního aparátu. Nicméně dům, ve kterém se odehrál a který pro tuto příležitost zakoupilo několik příznivců skupiny, pár týdnů po akci vyhořel. Státní bezpečnost se ani nenamáhala zakrývat skutečnost, že je to její práce. Skupina po této zkušenosti už žádný další koncert v tehdejší sestavě neodehrála a Vratislav Brabenec po dalším nátlaku v roce 1982 emigroval. Koncert s Filharmonií Brno se odehraje bez zakonspirovatelnosti 33 let po této události.

„Koně“ jsou zřejmě nejen vrcholem spolupráce Hlavsa / Brabenec, ale také nejodvážnějším exkurzem do oblastí rockem málo probádaných. Jako by kapela v nejtěžším období své existence, kdy už v podstatě nebylo možné veřejně ani soukromě hrát, reagovala na situaci vnitřním exilem a útěkem od rockového ducha i rockové matérie: nedovolíte-li nám hrát písničky, uděláme oratorium. Po hudební stránce snesou „Koně“ srovnání s vrcholnou tvorbou tehdejších západoevropských progresivních kapel (Art Zoyd, Univers Zero), na rozdíl od nich však mají zcela specifickou a originální atmosféru, která prostupuje celým hudebním i textovým materiálem. Atmosféru stísněnosti, duchovního útisku, ale též zvláštní archaičnosti a patetičnosti. Atmosféru, ve které se potkávají bytosti archetypální (Samson) i moderní (Osip), sdílející svůj nelehký osud a přesto tvůrčí a tvořící. Atmosféru, ve které se ostré disonance a chromatismy nikterak neprotiví pradávným církevním i jiným modům či nejstaršímu způsobu dvojhlasého zpěvu – paralelnímu vedení hlasů. Atmosféru, které uplynulý a plynoucí čas vůbec neubral na působivosti. Atmosféru přítomnosti ducha, který vane, kam chce, a žádná protivenství ho nemohou umlčet.

Michal Nejtek, hudební skladatel

 

 

Vstupné 780 Kč, balkón, lóže 720 Kč

Pokud si zakoupíte vstupenku na unikátní koncert CO ZNAMENÁ VÉSTI KONĚ v podání THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE A FILHARMONIE BRNO, získáváte exkluzivní možnost přednostního nákupu vstupenky na pořad Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem, který je naplánován na 27. 3. 2020 v Multifunkčním centru L´Art:

https://www.kclanskroun.cz/akce/jaroslav-dusek-ctyri-dohody-ve-spolupraci-s-klubem-lavka/

Nabídka je platná až do termínu konání koncertu, tedy do 8. 11. 2019.

PRAVIDLA:
Při koupi vstupenky na koncert The Plastic People of the Universe a Filharmonie Brno v kanceláři KC Lanškroun můžete současně zakoupit vstupenku na pořad Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem, jehož předprodej bude spuštěn až v následujících týdnech. V případě, že zakoupíte vstupenky online a v Infocentru Lanškroun, můžete po jejich osobním předložení v kanceláři KC Lanškroun rovněž zakoupit vstupenku na Čtyři dohody.
1 lístek na koncert The Plastic People of the Universe = možnost přednostního zakoupení 1 lístku na pořad Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem. Cena vstupenky na Čtyři dohody je 400 Kč.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.lanskrounsko.cz/de/9046-plastici#sigProId9ab4194b98