Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 Hits:533x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:263x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:257x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:752x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

170321 rybnicniNa veřejném projednání rekonstrukce ulice Rybniční se 15. března sešlo téměř čtyřicet lidí povětšinou bydlících přímo na Rybniční nebo na některé z kolmic spojujících ji s TGM (K. Čapka, Franze Kafky, P. Bezruče nebo Jilemnického). Podařilo se vytvořit atmosféru bez jakýchkoliv střetů, kdy všichni přemýšlejí jak ulici opravit, aby co nejlépe vyhovovala.

Projekt rekonstrukce stručně představil Jiří Zatloukal z odboru investic. Záměr je rekonstruovat stávají ulici na asfaltovou plochu širokou 3,5 metru. Na straně k rybníku Krátký budou vybudována po celé délce s výjimkou křižovatek parkovací stání široká 2 metry. Zpomalovacím prvkem by měly být vyvýšené křižovatky, jež budou oproti průjezdnímu profilu vyšší o 5 cm . Podél parkovacích stání bude dva metry široký zelený prosakovací pruh pro dešťovou vodu – průleh. Ten oddělí automobilisty a cyklisty od chodců.

Pro pěší bude vybudována dva metry široká stezka s mlatovým povrchem (uválcovaný štěrk na pevném podkladě, který bude vsakovat vodu). Po celé délce stezky budou odpadkové koše a lavičky.

Kolem stezky bude souvislá alejová výsadba z listnáčů, dosavadní hodnotné dřeviny budou ponechány. Pokud vyrůstají na inženýrských sítích (nálety nebo stromy vysazené zdejšími občany), bude snaha přesadit je do jiné lokality.

Veřejné osvětlení bude vybudováno podél celé ulice. Dopravní značení bude upozorňovat na zónu s omezenou rychlostí 30 km/hod.

 

 

Z diskuse občanů bylo zřejmé, že chtějí, aby jim rekonstruovaná ulice sloužila k plné spokojenosti. Snažili se proto vyptat na detaily projektu a vedle řady dotazů se objevily i myšlenky, co by se dalo udělat lépe. Probírala se například i následující témata:

- , elektrické vedení, kabelová televize a internet – příslušné firmy nyní zjišťují, zda lidé budou před rekonstrukcí žádat připojení

- ve čtyřech přilehlých ulicích – K. Čapka, Franze Kafky, P. Bezruče a Jilemnického – se zvažovala možnost oboustranného stání, které však značně komplikuje zimní údržbu, protože volný zůstává jen velmi úzký pruh vozovky

- vykácené dřeviny nebudou nahrazeny ovocnými stromy, nýbrž listnáči. Ty, které jsou na telekomunikačních sítích, budou přesazeny do jiné lokality

- bylo dáno k úvaze, zda by se v této souvislosti daly zpevnit cestičky mezi 40 garážemi

- jednou ze soukromých zahrad protéka pramínek vody, bude řešeno s projektantem

- asfaltovou cestu nekončit u rybářské boudy, ale prodloužit ji až k mostku a přidat i dvě lampy veřejného osvětlení

- návrh schovat dvě sběrná místa do dřevěného přístřešku

- občané by měli zvážit, zda budou chtít při rekonstrukci silnice řešit oplocení zahrad

Nutno dodat, že ne vše bylo slíbeno, ale bylo řečeno, že všechny připomínky budou projednány s projektantem.

V nejbližších dnech začne kácení dřevin, které rostou na inženýrských sítích nebo jsou jinak nevhodné.
Doba rekonstrukce potrvá 3 měsíce, po dobu oprav bude zdejším občanům umožněn průchod do jejich domů.

Po Rybniční ulici „v novém kabátě" za 6 milionů korun bychom se mohli projít už v červenci nebo srpnu letošního roku.

Text: Marie Hrynečková
Foto: autorka a Aleš Dřímal