Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 489x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 174x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 240x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

200406 stityVzhledem k nedostatku ochranných pomůcek se v České republice objevilo několik různých aktivit, směřujících k jejich zajištění tak říkajíc „na koleně". Pro naše spoluobčany v první linii je jistě lepší něco, než nic. I kdyby šlo o dočasné řešení, než se podaří získat dostatečné množství profesionálních pomůcek ze zahraniční nebo českých výrobců, smysl to má pro zamezení šíření nového corona viru. Češi opět ukázali, že jsou schopni neuvěřitelné míry vynalézavosti, spolupráce a vzájemné solidárnosti.

V Lanškrouně se do tisku s vervou zapojily základní i střední školy, výrobky ze svých 3D tiskáren posílají na centrální sběrný bod k další kompletaci. Jeden takový zajímavý způsob představila firma Průša, výrobce 3D tiskáren https://josefprusa.cz/blog/ Je potřeba říci, že jakkoliv 3D tisk vypadá jednoduše, stále vyžaduje mít zkušenosti k úspěšnému tisku. Stojí za zmínku, že pedagogové lanškrounských škol již takové technické zkušenosti mají, úspěšně tisknou a za to jim patří obdiv.

Firma AVX se rozhodla jít jednodušší a rychlejší cestou, cestou aktivity http://www.tisknecelecesko.cz/. Nabídli jsme městu Lanškroun svoje tiskové kapacity pro 3D součásti štítů a oslovili firmu Sklenářství Šulák ohledně přípravy průhledových šťítů. Práce pak již pokračovaly velmi rychle. Pan starosta Vetchý poskytl zdarma fólii, kterou firma Šulák opět zdarma nabídla nařezat na potřebný tvar. Stávající zásoba materiálu pokryje až 600 štítů.

Po první kompletaci dvou zkušebních štítů jsme požádali o posouzení výrobku pana doktora Kmenta. Aktuálně použitá a dostupná fólie není úplně optimální z pohledu tvrdosti a antistatických vlastností, je ale funkční a použitelná. Přední štít lze navíc jednoduše vyměnit například za folie A4 do laserových tiskáren, která je nicméně kratší na výšku. Skvělá zpráva byla, že se panu starostovi podařilo zajistit vhodné gumičky pro uchycení štítu ve firmě Sika Lanškroun.

Další skvělá zpráva se objevila v okamžiku, kdy se do 3D tisku zapojila díky Luďku Kubešovi a panu řediteli Peichlovi firma Schott Lanškroun, což zdvojnásobilo denní kapacitu tisku na cca 50 kusů.

V AVX i SCHOTT se 3D tiskem zabývají zkušení odborníci, takže mohlo dojít k drobným úpravám 3D modelu pro lepší uchycení přední fólie. Jelikož není radno podcenit i estetickou stránku věci, AVX tiskne varianty černé a Schott bílé. V pátek (3. dubna) se do tisku zapojil pan Lukáš Kočí, který používá také upravený 3D model od Radka Matouška z AVX a dodal v pondělí první várku vytisknutých komponentů.

Neméně důležitou součástí celého projektu jsou však dobrovolníci. Ty zajistilo město Lanškroun, aby sestavili první várky štítů. Práce dále pokračují. Pokud zájem bude trvat, lze levně a rychle vyrobit 200 štítů. Případně pokračovat na číslo 600, na něž stačí aktuální zásoba folie a pak se rozhodnout, co dál. Zájemci o případnou spolupráci jsou vítáni, model 3D rádi poskytneme. Budeme rádi, pokud náš příspěvek pomůže k ochraně našich spoluobčanů. Osobně mě velice potěšil veliký zájem všech zúčastněných tento projekt „dotáhnout".

Text: Vladimír Křivka, AVX
Foto: Archivy firem a MÚ


Foto:
1 - 3D model štítu.
2 až 6 - Tisk černých pásků ve firmě AVX, na snímcích Radek Matoušek.
7 a 8 - Řez fólií z materiálu od Radima Vetchého ve Sklenářství Martina Šuláka.
9 a 10 - Bílá varianta pásku se tiskne ve firma Schott.