Dobré ráno, je úterý 12.12.2017. Dnes má svátek Simona, zítra Lucie.

171120 standaKulturák byl vyhlášený i výbornou kuchyní. V ní se od roku 1975 "otáčel" Standa Musil, mnoho let zde pracovali Jarda a Roman Dudychovi i mnoho dalších. "Tehdy tam byla vynikající parta lidí – účetní paní Marešová, paní Piňosová a Vašková, pánové Haniš, Parák, Motyčka. V kuchyni Věra Šindlerová, Blanka Minářová. V kanceláři paní Marie Leníčková, Jarmila Musilová," vzpomíná Standa.

A dodává: „V té době nebylo jednoduché sehnat některé suroviny, ale měli jsme perfektního vedoucího pana Václava Leníčka, který všechno zařídil."

Tehdejší šéfkuchař (a později i vedoucí restaurace) Společenského domu Standa Musil se s námi podělil o recepty nejoblíbenějších jídel ze sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

Za poskytnuté fotografie děkuji Standovi Musilovi a Standovi Hanišovi.

Marie Hrynečková

 

 

 


Lanškrounská Kopa
recept je na 10 porcí

500 g roštěnec
500 g vepřová kýta
500 g kuřecí prsa
300 g čabajská klobása
200 g cibule
200 g kapie
200 g rajčata
200 g olej
500 g sýr eidam na posypání
300 g křen
sůl, pepř, worchester, hořčice, chilli dle chuti
topinka nebo toast

Postup:
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme na rozpálené pánvi. Maso vyjmeme, vložíme na nudličky nakrájenou klobásu, krátce orestujeme. Přidáme cibuli, kapii, rajčata, hořčici. Dochutíme solí, pepřem, worchesterem. Na připravenou topinku naklademe do kopy maso, přidáme zeleninovou směs, posypeme sýrem, křenem, zdobíme zelenou petrželkou.

 


Medvědí tlapky
recept na 10 porcí

1500 g vepřová panenka
500 g šunka
500 g slanina
500 g sýr niva
50 g hladká mouka
smetana, sůl, pepř, máslo, worchester

Postup:
Maso nakrájíme na medailonky, naklepeme, osolíme, opepříme, plníme plátkem šunky a slaniny. Přeložíme a kraje zaklepeme. Vložíme na rozpálenou pánev. Opečeme do hotova. Maso vyjmeme. Výpek zaprášíme moukou a zalejeme vývarem. Provaříme, přidáme smetanu a nastrouhaný sýr.
Dochutíme solí, pepřem, zjemníme máslem. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci.

 

 

Flamendr
recept na 10 porcí

500 g roštěnec
500 g vepřová kýta
300 g kapie
200 g cibule
300 g kečup
200 g olej
feferonka, hořčice, sůl, pepř, sojová omáčka, pórek, zelená petrželka

Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme. Na rozpálené pánvi opékáme do měkka. Maso vyjmeme, vložíme zbylé suroviny. Krátce orestujeme, přidáme maso a podáváme.

 

 


Ďábelská roštěná
recept je na 10 porcí

1500 g roštěnec
300 g cibule
300 g kapie
200 g pórek
200 g kečup
300 g tatarská omáčka
hořčice, feferonka (chilli), zelená petrželka, sůl, pepř, worchester

Postup:
Roštěnou naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Takto připravené maso opečeme na pánvi, vyjmeme, vložíme zeleninu nakrájenou na plátky, orestujeme, přidáme kečup a feferonky.
Roštěnou klademe na talíř. Polejeme zeleninovou směsí, nahoru dáme tatarskou omáčku.

 

 

Všechny díly seriálu najdete na: https://www.lanskrounsko.cz/cz/historie/spolecensky-dum-v-lanskroune

 

Foto:
1 a 2 - Živáňská na šavli, kterou Václav Leníček oflamboval před zraky hostů, byla v Lanškrouně dosud nevídanou záležitostí. Na foto 1 Standa Musil, který pokrm v kuchyni připravil. Na foto 2 Václav Leníček se Standou Hanišem.
3 a 4 - Číšník a barman Standa Haniš, na foto 3 s Miloslavem "Bobšem" Motyčkou.
5 - Zleva: Marie Leníčková, host a za ním je schovaná Jarmila Musilová, dále Zlatka Boháčová, Blanka Minářová, ? (pokud někdo z vás zná paní na foto, pošlete nám prosím na adresu redakce její jméno), Václav Leníček, Vlasta ? a Standa Musil. Vpředu dole Standa Haniš.
6 - V přední řadě zleva Jarda a Roman Dudychovi, Standa Musil a pátý v řadě Ivan Žíla. Nad Standou Musilem Václav Leníček.
7 - Mirek Parák a Standa Musil
8 - Zprava číšník a barman Jirka Jelínek, třetí zprava Václav Leníček, pátý zprava Stanislav Musil.
9 až 15 - Bufet 70. a 80. let by obstál se ctí i v dnešní době.
16 až 18 - Šéfkuchař byl velmi oblíbený i mezi hosty kulturáku. A uměl se skvěle bavit.
19 a 20 - Jídelní lístek z roku 1989 na "Staročeskou kuchyni".


Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat a přihlásit se můžete v pravé části stránek.