Dobré dopoledne, je neděle 19.11.2017. Dnes má svátek Alžběta, zítra Nikola / Nikolas.

170621 strakaJiž příští týden, 27. června, proběhne v irském Midletonu mezinárodní finále barmanské soutěže Jameson Bartender’s Ball, kterého se zúčastní více jak třicet soutěžících. Jedním z finalistů bude i lanškrounský reprezentant Martin Straka.

Vše začalo v průběhu března, kdy se do soutěže přihlásilo sedmnáct barmanů z celé České republiky. Úkolem pro účastníky bylo vymyslet koktejl na téma „Taste of Home“, tedy drink inspirovaný místem odkud pochází. Drink dále museli prezentovat jak ve svých domovských podnicích, tak i na sociálních sítích. Do českého finále, které 25. května hostilo Hendrix Café v Hradci Králové, postoupilo šest barmanů s nejvyšším počtem bodů. Mezi nimi nechyběl i lanškrounský zástupce – Martin Straka z Music Baru Forea, který finále vyhrál a zároveň se tak stal jedním z účastníků velkého finále.

Martin Straka vyhrál s drinkem Bohemia Cask, který piloval asi týden, a podle jeho slov bylo nejtěžší odhadnout poměr přidaných surovin. A čím se při tvorbě nápoje nejvíce inspiroval? „Rozhodně již neexistujícím pivovarem. Svůj drink mám totiž postavený na bázi Jameson Caskmates, což je irská whiskey dozrávající v sudech po irském svrchně kvašeném pivě zvaném stout, také jsem použil tinkturu ze žateckého chmele a ve finále i samotný drink vypadá jako dobře vychlazené pivo.“ popisuje svůj drink Martin Straka. Bohemia Cask se skládá z: Jameson Caskmates, sirupu z kořenové zeleniny, jablečného moštu, Jana Bechera Cordial-Medoc, tinktury z Žateckého chmele a pěny, která je z čerstvého vaječného bílku, sirupu z bezového květu, likéru z bezového květu a čerstvé citrónové šťávy.

Nám nezbývá nic jiného než Martinu Strakovi popřát ve finále hodně štěstí, ale aby také načerpal nové zkušenosti nejen ze samotné soutěže ale i workshopů, které jsou pro všechny soutěžící připraveny.

 

Text: Pavlína Hajzlerová
Foto: Facebookový profil Martina Straky

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat a přihlásit se můžete v pravé části stránek.