Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 505x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 241x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 256x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 752x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

PesJe neděle 13. června 2010, 9 hodin dopoledne a v Hale Bóži Modrého v Lanškrouně právě začíná 3. ročník Krajské výstavy psů „Zemská koruna“, která se již stává tradiční pejskařskou akcí v Lanškrouně, jíž se mohou zúčastnit všechna plemena FCI, národní plemena i plemena FCI neuznaná, kromě německého ovčáka.

V rámci dne se konají i dvě výstavy chovatelských klubů – Speciální výstava teriérů a Klubová výstava bulteriérů a miniaturních bulteriérů.
375 přihlášených psů bylo pro základní kola posuzování rozděleno dle plemen, jichž na tomto ročníku je bez mála 70, do osmi výstavních kruhů. Čtyři kruhy jsou umístěny uvnitř haly, čtyři jsou venku na travnaté ploše. V každém kruhu posuzuje exteriér, stavbu těla a pohyb pejsků jeden rozhodčí – Vladimíra Tichá, Zdeněk Kliment, Ladislav Frnčo, Veronika Kučerová, Jaromír Dostál, Jana Daňková, Tibor Havelka, Miroslav Václavík a Vladimír Adlt. Postupně se posuzují jednotlivá plemena, psi, feny, v jednotlivých třídách, pak vítězové tříd navzájem ... Z každého plemene vychází jeden s titulem Nejlepší pes a jedna Nejlepší fena, kromě speciální a klubové výstavy, kde je udělován jednomu jedinci v plemeni titul BOB (Nejlepší z plemene). Tito všichni vítězové se v odpoledních hodinách utkají mezi sebou na vzájem.
Úderem 12 hodiny, kdy ještě ve většině kruhů probíhá posuzování, startuje základní kolo soutěží Dítě a pes a Juniorhandling. Na rozdíl od ostatních soutěží tady je na prvním místě posuzován výkon handlera, tedy toho, kdo pejska vystavuje. Hodnotí se, jak mladý vystavovatel pejska zvládá, jak jej vede v kruhu, jak pejska uvede do výstavního postoje a v neposlední řadě jsou poptávány i znalosti o psech obecně i o vystavovaném plemeni.
Krátce po 13. hodině jsou všechna základní kola ukončena a všichni zúčastnění máme přestávku na občerstvení a můžeme si zajít jak do restaurace haly, tak do kiosku v přízemí budovy, nebo si dát něco dobrého venku u paní Kubelkové, či pana Jelínka. Mezitím nám organizátoři výstavy bleskurychle přestavěli dopolední sestavu výstavních kruhů na jeden větší pro závěrečné soutěže.
Krátce po půl druhé se všichni scházíme u nově zbudovaného velkého výstavního kruhu, abychom fandili vítězům ze základních kol. Aby bylo vše napínavější, tak nám na úvod odpolední části programu pořadatelé připravili zpestření dne vystoupením souboru malých mažoretek „Světluška“, jejichž představení nadchlo snad každého přítomného diváka.
Prvním odpoledním posuzováním je finále soutěží Dítě a pes a obou věkových kategorií Juniorhandlingu. Všichni mladí vystavovatelé se snaží, je na nich vidět, že nevystavují poprvé, proto je pro rozhodčí těžké stanovit pořadí v jednotlivých kategoriích. Vítězem kategorie Dítě a pes se stává Adam Vičar s krátkosrstou kolií, jako nejlepšího vystavovatele mladší kategorie juniorhandlingu rozhodčí vybírá Kateřinu Navrátilíkovou s australským silky teriérem a mezi staršími vítězí Linda Kynclová také s australským silky teriérem.
Ještě než se dočkáme posuzování jednotlivců, čekají nás 2 kategorie, kde se hodnotí více pejsků současně – Nejlepší pár a Nejlepší chovatelská skupina. V prvně jmenované je ohodnocen jako nejlepší pár bloodhoundů Martiny Klivarové, ve druhé má rozhodčí jednoduchou volbu, protože se účastní pouze jedna skupina rotvajlerů majitele Libora Vachutky.
A konečně jsme se všichni dočkali toho nejdramatičtějšího – vyhodnocení jednotlivců v jednotlivých kategoriích – nejlepší štěně, dorost, veterán, mladý pes, mladá fena, nejlepší teriér výstavy, nejlepší bulteriér, nejlepší minibulteriér, nejlepší pes, nejlepší fena a nakonec se mezi nejlepším psem a nejlepší fenou rozhodne o absolutním vítězi výstavy, který se bude honosit titulem Vítěz Zemské koruny. A protože se všichni mohou podívat na podrobné výsledky celé výstavy (a na mnoho fotografií) na webové stránky

www.zemska-koruna.cz, zmíním již pouze nositele nejvyššího ocenění z této výstavy. Je jím whippet Newman z Úplňku majitelky Jany Drbalové.
Tímto jsme společně prošli celým dnem 3. ročníku Krajské výstavy psů Zemská koruna. Již zbývá jen poděkovat pořadatelům a organizátorům vč. jejich dobrovolným pomocníkům za perfektní zorganizování celého dne, jemuž museli věnovat mnoho a mnoho hodin času během nemála předcházejících měsíců. Další díky patří rozhodčím, kteří mnohdy neměli jednoduchou úlohu, kdy měli co nejlépe posoudit jednotlivé pejsky a vybrat z každého plemene toho nejlepšího jedince. A samozřejmě nesmím opomenout i sponzory, mezi nimiž byly jak nadnárodní firmy, české společnosti, tak i lanškrounské firmy a podnikatelé, bez nichž by se tato výstava nemohla konat. Ještě jedno všem velké díky.


Michal Novák