Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 492x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 174x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 246x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

SOŠ a SOUJen málokterá střední škola u nás má tak široké rozpětí vzdělávání jako má Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Lanškrouně.
Škola navíc oslavila v letošním školním roce 60. výročí svého založení a patří bezesporu ke školám s pevným zázemím, postavením i tradicí.

Vznikla kdysi jako vzdělávací instituce při Tesle Lanškroun, přelomovým rokem se stal r. 1999, kdy se škola začala ubírat zcela novým směrem v souladu s moderním evropským školstvím.Vzniklo kvalitní materiální, technické i odborné zázemí, škola se s počty žáků zařadila mezi 10 škol Pardubického kraje s nejvyšším počtem žáků. Navíc se  zapojila velmi úspěšně do přípravy projektů na získávání grantů EU a Pardubického kraje, součástí nového směřování byl projekt na další vzdělávání dospělých, dy trendu, který je přirozenou součástí systému vzdělávání v civilizovaném světě a jednou z priorit EU..
Dominantní záležitostí období let 2005-2007 byl projekt financovaný EU z operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Na tomto projektu, který se podařilo dovést do zdárného konce, byla realizována strategie bývalého ředitele doc. ing. Ladislava Maixnera, CSc. a jeho spolupracovníků - respektovat soudobé trendy v technických oborech a  zařadit školu mezi kvalitní vzdělávací instituce 21.století. Na projektu spolupracovalo 8 partnerů včetně 3 zástupců vysokých škol a 2 středních, mezi nimi dominovala naše škola, jež se stala dokonce centrem výuky mechatroniky v celostátním měřítku a školicím pracovištěm firmy Festo, který je významným distributorem automatizační techniky na našem trhu.
Následovaly další projekty v rámci programu Leonardo da Vinci - o vzájemné výměně zkušeností se zahraničními školami podobného zaměření, pokračoval projekt zaměřený na mechatroniku: „Podpora výuky mechatroniky“, v rámci projektu UNIV - uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení vznikly 2 vzdělávací programy pro dospělé, projekt pokračuje i v následujících letech s cílem vytvoření sítě škol ve všech krajích ČR, vzdělávacích programů a pilotním ověřováním standardů.
Další projekty se nabízejí, v současné době se utváří tým spolupracovníků, kteří by měli konzultovat již konkrétní věci k naplnění budoucích vzdělávacích aktivit školy.
V současné době škola nabízí vzdělávání nejen v technických oborech - Slaboproudá elektrotechnika, Mechanik elektronik, Nástrojař, ale i v oborech odborných estetických služeb – Kosmetička, Kadeřník-kadeřnice, Knihař. Poslední zmíněný obor, který je v současné době informačních technologií zdánlivě na ústupu, má na naší škole v kontextu ČR výlučné zastoupení.
Žáci této školy studují v maturitních nebo učebních oborech, někteří z nich po obdržení výučního listu pokračují na škole v příbuzném maturitním oboru, s motivací dosáhnout úplného středního vzdělání s maturitou a rozšířit si kvalifikaci. Existuje i opačný trend - s cílem dosáhnout širší přehled a praxi v technickém oboru volí někteří maturanti možnost zkráceného studia v učňovském oboru…
Škola je odborně i materiálně na velice slušné úrovni, uplatnění absolventů na trhu práce je - pomineme-li současné makroekonomické problémy, které jsou celospolečenského charakteru,velmi dobré.
SOŠ a SOU Lanškroun je školou, která respektuje současné trendy ve výchově a vzdělání, i když při jakékoli práci s lidmi se lze jen těžko vyhnout obtížím vznikajícím zejména v mezilidské komunikaci, navíc se současná společnost v ČR potýká s řadou věcí, na něž škola vliv nemá, ale přirozeně se jí dotýkají.
Škola pečlivě zpracovala svůj Školní výchovně-vzdělávací program, který je celostátním programem, s cílem vzdělat a vychovat současného absolventa v samostatnou, kreativní bytost, s kvalitním odborným základem, ale i s morálně-volními vlastnostmi, které každá společnost, má-li fungovat, potřebuje především.
Škola není jen klasickou vzdělávací institucí s pevným vyučováním, ale její žáci se zapojují do řady soutěží, volnočasových aktivit, přehlídek, olympiád i sportovních akcí.
SOŠ a SOU Lanškroun pojí navíc dlouholeté přátelské vztahy se školami obdobného charakteru na Slovensku, v  Polsku a Německu, završené téměř pravidelně výměnnými pobyty učitelů a žáků.
Žáci obsazují čelná místa v řadě soutěží - olympiádách v matematice, cizím jazyce, v soutěžích jednotlivců v SOD oboru mechanik, výteční jsou mladí knihaři, kteří uchvacují svou zručností a estetickým citem i na mezinárodních soutěžích.
Kadeřnice a kosmetičky zažívají – mimo účasti na lokálních soutěžích v průběhu roku - svůj největší svátek při soutěži KALIBR CUP, kde předvádějí svůj um, smysl pro krásu a kreativitu. Každoročně je vyhlášeno hlavní téma, jemuž je přizpůsobeno celkové provedení modelu - letos je např. vyhlášeno téma „Hvězdy 30.let“. Na těchto soutěžích dosáhla škola  čelného umístění i v celostátním měřítku.
V současné době, kdy se společnost potýká s ekonomickými, ale zejména s etickými problémy, má na škole své pevné postavení předmět Etická výchova. I při vědomí, že  základ pro mravní kodex každého člověka klade zejména rodina, místo v této oblasti má škola také.
SOŠ a SOU Lanškroun byla jedinou střední školou, která dostala ocenění za kvalitu výuky etické výchovy v r. 2007/8, v následujícím roce byla mezi oceněnými školami opět.
Harmonicky rozvinutá bytost, v jednotě ducha a těla, je už od antiky jistým ideálem společnosti. Tělesné aktivity a sport mají ve  škole dlouholetou tradici - škola je pořadatelem řady soutěží - v kopané, futsalu, florbalu, košíkové.., s účastí svých vybraných žáků.
Pravidelně se koná lyžařský výcvik pro žáky 1.ročníků, pro žáky 3. ročníku je určen sportovně-cyklistický kurz, k nezapomenutelným a oblíbeným mezi žáky patří vodácký kurz.
Naše společnost občas proklamuje, že na přední místo staví vzdělání. Je třeba se podívat za naše  hranice, na země rozlohou i jinak srovnatelné s tou naší, které dosáhly hospodářské prosperity zejména důrazem na velmi promyšlené vzdělání a výchovu ve všech důležitých aspektech.V současné době ekonomických problémů se toto jeví jako velmi aktuální.
Kulturní a ekonomická vyspělost každého státu začíná u kvalitního systému vzdělávání na všech stupních. Máme co dohánět, zároveň máme rozhodně  na čem stavět...


Mgr. Ladislava Csillagová