Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 566x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 333x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 272x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 752x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

Letecký pohled na sídliště ZámečekDéle než rok hrozilo obci Rudoltice, že bude muset vrátit dotaci z první etapy výstavby bytových domů na sídlišti Zámeček. Spolu s vyměřeným penále se jednalo o částku přes 136 milionů korun. Důvodem tak vysokého postihu bylo závažné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek.


Obec, jejíž roční rozpočet činí 25 milionů korun, se rozhodla proti těmto výměrům bránit a podnikla postupně mnoho právních kroků. 9. listopadu došlo konečně ke zlomu! Ministr financí rozhodl, že stát obci odpustí 99,5 % z dlužné částky, takže místo 136 080 000 Kč obec uhradí pouze 680 400 Kč.


Starostka Rudoltic Lenka Bártlová oznámila veřejnosti tuto převratnou zprávu 20. listopadu na tiskové konferenci a následně na setkání s občany.  „Obec jsem převzala ve stavu, kdy by možná jiný utekl,“ uvedla Bártlová. „Povinnost uhradit 136 milionů přišla krátce po mém nástupu do funkce. Nikdy jsem to však nevzdala a zastupitelstvo mne plně podpořilo. Povolali jsme dobrého právníka, a po roce si můžeme oddychnout.  Jsem ráda, že jsme vlastní činností stát přesvědčili, že si jeho velkorysost zasloužíme.“  L. Bártlová by však žádné obci podobný risk nedoporučovala. „Pravidla je nutné ctít a jsem si vědoma, že obec má za co ministrovi děkovat. Snadné ho přesvědčit rozhodně nebylo, a podařilo se to až napodruhé.“


Mgr. Jana Hamplová, která v bezvýchodné finanční situaci po celou dobu obec právně zastupovala, uvedla: „Obec se za rok dala neuvěřitelně dohromady. Byly provedeny desítky nápravných kroků, a ne vždy zrovna příjemných. Znamenalo to třeba zažalovat lidi, kteří dostali z obce neoprávněně peníze, nebo neoprávněně byty.“  Na bývalého starostu bylo podáno obsáhlé trestní oznámení.


Přestože starostka považuje projekt za megalomanský, sídliště bylo dokončeno. Na konci září proběhla kolaudace poslední (třetí) etapy výstavby, takže sídliště teď má celkem přes 400 bytů. Neobsazených je v tuto chvíli 55, do nich se nájemníci nastěhují v polovině prosince. Obec plánuje ještě dokončit asfaltové komunikace k posledním čtyřem obytným domům. Z vybraného nájemného přibude do obecní kasy ročně přes 7 milionů korun.


Starostka na závěr konstatovala, že po letech, kdy se obec soustředila na výstavbu sídliště, je potřeba investovat také jinde. V plánu je rekonstrukce tělocvičny a místního rozhlasu, opravit potřebují střechy mateřské a základní školy a v katastrofálním stavu jsou také téměř všechny komunikace ve vesnici. Rudoltice se budou také podílet na financování cyklostezky do Lanškrouna.

 


Text: Marie Hrynečková
Foto: Hynek Brýdl, Zdeněk Velebný, Marie Hrynečková


Reportáž České televize ZDE