Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 569x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 358x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 272x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 753x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

Ilustrační fotoNavštívili vás doma zástupci agentury a vybízeli vás k přeregistraci k jiné zdravotní pojišťovně? Nabízejí vám tisícové benefity a na ulici finanční odměnu za to, že se přihlásíte jinam? Na podobné praktiky si dávejte pozor.

Možnosti konkurence jednotlivých zdravotních pojišťoven, které působí na českém trhu, jsou omezené. Přesto se snaží všechny pojišťovny různými benefity, programy a nabídkami přilákat nové pojištěnce z řad klientů jiných zdravotních pojišťoven. Pozor ale, abyste se nenechali nachytat a neuvěřili planým slibům! Než se rozhodnete učinit jakoukoli změnu a budete vybírat z nejrůznějších výhod pojišťoven, zamyslete se nad několika otázkami. Opravdu se mi vyplatí taková změna? Jak širokou má vybraná zdravotní pojišťovna síť smluvních lékařů? Mají lékaři, kteří mě ošetřují, smlouvu s touto pojišťovnou? Je v okolí mého bydliště dostupná její pobočka? Hradí tato zdravotní pojišťovna i tu nejmodernější péči a nákladné operace?  Můžu své rozhodnutí přehodnotit a vzít zpět?


Nekalé praktiky na ulicích
Častým jevem jsou najaté agentury, které obcházejí domácnosti a zastavují občany na ulicích. Vyzývají je k přeregistraci k jiné pojišťovně s tím, že slibují výhody v řádech tisíců a mnohdy informují nepravdivě o jiných zdravotních pojišťovnách. „Našla jsem ve schránce dopis s kartičkou jiné zdravotní pojišťovny a evidenčním formulářem. Kdosi tam vyplnil mé osobní údaje včetně rodného čísla a zfalšoval podpis. Jen údaj o zaměstnavateli nebyl v pořádku, jsem už dva roky v penzi. Nedalo mi to, vše jsem šla ověřit na VZP, kde mě pro jistotu znovu zaregistrovali," lící podezřelé praktiky důchodkyně z Chocně. Takových případů se objevují stovky. Častým jevem také je, že klienti uvěří slibům a přímo na ulici podepíší přeregistraci. Svého kroku pak litují. „Jsem z toho nešťastná. Odešla jsem od své pojišťovny jinam, protože mi nabídli peníze. Moje gynekoložka ale neměla smlouvu s novou pojišťovnou a já jsem musela některé zákroky doplácet. Je to nekorektní jednání, na to mě měli agenti upozornit,“ dodává obyvatelka Ústí nad Orlicí, která si nepřála být jmenována. Tuto informaci by si ale měl opatřit každý pojištěnec dříve, než podobné rozhodnutí udělá.


Informujte se nejdříve u své pojišťovny
Ze zákona můžete změnit zdravotní pojišťovnu jednou za 12 měsíců, a to kdykoliv, avšak s tím, že změna se v centrální databázi pojištěnců zrealizuje vždy k prvnímu dni následujícího čtvrtletí (tedy 1. ledna, 1. dubna, atd.). Měli byste ale předem vědět, že každá zdravotní pojišťovna má jinak širokou síť smluvních zdravotnických zařízení a lékařů, často třeba jen regionální. Proto se raději zeptejte svého lékaře, zda má s danou pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Kvůli neuvážené změně zdravotní pojišťovny byste museli buď měnit lékaře, nebo platit v hotovosti všechnu neakutní péči, kterou vám váš dosavadní lékař poskytne.


Ověřte si sliby, než se přeregistrujete
Volby zdravotní pojišťovny je vaším zákonným právem. Vše si však dobře rozmyslete a nejednejte ukvapeně. Nepromyšleným a neuváženým krokem můžete totiž přijít nejen o tisíce, ale hlavně o zajištění péče o své zdraví!


Ing. Zdeňka Kamenická