Lanškrounští radioamatéři opět závodili z Lázku

radioPrvní víkend v září se uskutečnil závod na velmi krátkých vlnách pořádaný mezinárodní organizací IARU sídlící v Ženevě a sdružující evropské radioamatéry. Smyslem závodu je během 24 hodin navázání co nejvíce radiových spojení s evropskými radioamatéry.


Lanškrounský radioklub OK1KTW se tohoto závodu zúčastňuje z vysílacího střediska na kótě Lázek. Vzhledem k poměrně malé nadmořské výšce (720 m n m) se nemůžeme výsledky poměřovat se stanicemi vysílající např. z Alp z kót vyšších než 1000 m. Spojení se totiž uskutečňuje na frekvencích, kde je teoreticky nutná přímočará viditelnost mezi stanicemi.

I přesto se nám podařilo navázat řadu pěkných spojení s italskými radioamatéry, s Rumunskem, Ukrajinou, Švýcarskem a nejdelší spojení až do Francie. Ve výsledkové listině, která bude známa po vyhodnocení IARU, předpokládáme, že získáme dobré umístění.

Na přiloženém snímku Evropy je názorně vidět jak se radiové vlny šíří z našeho stanoviště. Okolní vzdálené hory činí přírodní překážku a některým směrem není možno navázat spojení.

Mimo to se radioklub OK1KTW pravidelně zúčastňuje každý třetí víkend v měsíci provozního aktivu, který slouží jako vnitrostátní trénink pro účast v nadnárodních evropských závodech.

V současné době začíná být rozhledna na Lázku hojně navštěvovaná návštěvníky, kteří se zajímají jednak o naši činnost, ale i o další probíhající aktivity na Lázku. V době naší účasti v závodě IARU probíhal běžecký závod do vrchu (Na Lázek) pořádaný občanským sportovním sdružením v Sázavě.

V termínu Lanškrounské kopy navštíví Lázek při své vyjížďce veteránklub Lanškroun.


Ing. Jozef Svetlík, předseda radioklubu